Алгоритм дій під час ядерного вибуху: рекомендації департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОВА

Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОВА пояснив, як діяти в разі ядерного удару.

Якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні, для початку переконайтесь, що повітря не потрапляє до приміщення – закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер. Однак, навіть з урахуванням виконання цих умов, краще перебувати у кімнаті без вікон.

Залишайтеся в укритті, доки органи влади не нададуть інші інструкції: не вимикайте радіо, телефон або інший засіб зв’язку, щоб не пропустити повідомлення.

Не використовуйте водопровідну воду, доки не буде сповіщення про те, що вона безпечна. Не їжте і не торкайтеся нічого, що могло б отримати радіоактивне забруднення.

Своїх хатніх тварин потрібно також тримати в укритті.

Якщо ядерний вибух застав у дорозі, у жодному разі не можна дивитися у бік спалаху в небі. Це світлове випромінювання триває кілька секунд, але настільки інтенсивне, що може спричинити опіки відкритих ділянок тіла та тимчасове засліплення.

Окрім цього, потрібно зупинити транспортний засіб на безпечній ділянці та перекрити попадання повітря всередину нього.

Вуха необхідно закрити навушниками, рот і ніс – маскою або тканиною, дихати потрібно тільки через них до потрапляння в укриття.

Також потрібно прийняти захисну позу – прикрити голову руками та опустити лікті на коліна.

Після вибуху, буквально протягом кількох хвилин потрібно знайти, де сховатися – укриття, підвал, бетонні будівлі з мінімальною кількістю вікон та дверей.

Якщо ядерний вибух застав на вулиці, перше правило – не дивитись на спалах. Потрібно відразу знайти поглиблення, в якому можна сховатися від уламків та ударної хвилі.

Усі відкриті ділянки тіла потрібно прикрити, закрити обличчя маскою, шарфом або хусткою, надіти навушники чи окуляри.

Необхідно лягти на землю обличчям донизу, ногами у бік вибуху, руки покласти під себе. Після вибуху потрібно якнайшвидше знайти собі укриття.

Алгоритм дій в укритті після ядерного вибуху:

Перш, ніж зайти в укриття, потрібно обережно зняти верхній шар одягу (на ньому залишається велика кількість радіоактивного пилу) або повністю переодягнутися. Одяг варто помістити у герметичний контейнер чи пластиковий пакет та зберігати подалі від людей та тварин.

Після потрапляння в укриття при можливості потрібно прийняти душ з милом і вимити голову шампунем – якщо проточна вода безпечна. Якщо ні, потрібно ретельно вимити руки, обличчя та всі відкриті ділянки тіла бутильованою водою або обтертися вологими серветками чи вологою тканиною.

В укритті потрібно закрити всі вікна, двері, вентиляційні отвори. По можливості тримати дистанцію з іншими людьми, не торкатися їх.

Крім того, не можна їсти нічого, що могло отримати радіоактивне забруднення. У разі ядерного вибуху можна використовувати: будь-які продукти у вигляді консервів, пляшок, банок, коробок; продукти з холодильника та морозильної камери. Перед тим, як відкрити банки, пляшки тощо – всю їхню поверхню потрібно протирати вологою серветкою як і кухонне начиння.

В укритті потрібно весь час тримати увімкненими засоби зв’язку, щоб не пропустити інструкції органів влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *