Сім`ям загиблих воїнів – всебічну підтримку!

Сьогодні, 30 січня, в залі засідань міськвиконкому відбулася зустріч міського голови Трускавця Андрія Кульчинського з сім`ями загиблих воїнів із Трускавецької територіальної громади. Зустріч ініціювали та взяли в ній участь представники Ради родин загиблих, котра діє при Міністерстві ветеранів (голова Ради – Ірина Міхнюк).

На зустрічі були підняті актуальні питання соціальної підтримки, пенсійного забезпечення, оздоровлення та інші аспекти допомоги родинам загиблих воїнів. Як зазначила Ірина Міхнюк, чоловік котрої загинув у серпні 2014 року, останнім часом появилася нездорова тенденція ділити загиблих на період АТО і період від початку повномасштабної війни. Є багато питань, котрі ще не вирішені і на котрі Рада родин загиблих при Мінветі намагається звернути увагу державних органів влади. Це зокрема допомога тим сім`ям, котрі втратили годувальника під час навчань, внаслідок необережного поводження зі зброєю, суїциду чи безвісті зниклих воїнів. Затяжний процес отримання витягу рішення військово-лікарської комісії, статусу УБД, проблеми з перетином кордону для окремих категорій родичів загиблих воїнів та інші питання стали предметом обговорення на зустрічі.

Також виступили представники відділень Ради родин загиблих в Івано-Франківську та Чернівцях Олена Турусова та Оксана Зубжицька.

Окрім міського голови Андрія Кульчинського владу Трускавця під час розмови з родинами загиблих воїнів представляли і заступник міського голови Святослав Стефанків та директорка Трускавецького міського центру соціальних служб Надія Онаць.

У Трускавецькій громаді проживає 18 родин загиблих воїнів, з них 13 втратили рідних після 24 лютого 2022 року. Хоча не всі 13 сімей мають відповідний оформлений законодавчо статус, та місцева влада йде їм назустріч у вирішенні багатьох питань, надає необхідні консультації, надає психологічну, матеріальну, продуктову та інші види допомог, організовує оздоровлення дітей загиблих тощо. Про це говорили дружини та батьки загиблих воїнів з Трускавця.

На жаль, є питання, котрі місцева влада не вирішує – а це фінансові виплати родинам загиблих з державного бюджету, статус, демобілізація тих членів сім`ї загиблого, котрі зараз проходять військову службу, та інші. Але навіть в цих питаннях орган місцевого самоврядування допомагає родинам їх вирішувати.

Зустріч, котра тривала біля півтори години, окреслила найболючіші проблемні моменти, з якими стикаються родини загиблих захисників. У Трускавці місцева влада сама ініціює вирішення різних питань, і її діяльність в цьому плані, за словами сімей загиблих, є зразковою, чого, на жаль, не скажеш про всі українські міста, зокрема й обласні центри.

Представники Ради родин загиблих запевнили, що їхня мета – збір проблемних питань і лобіювання їхнього вирішення, тож трускавецькі родини у разі виникнення труднощів можуть розраховувати на підтримку цієї організації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *