Ми продовжуємо спілкуватися із директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин про зміни, які внесені до правил перетину державного кордону громадянами України. Сьогодні ми дізнаємося, яким чином може здійснюватися перетин державного кордону дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування.

– Пані Маріє, скажіть, будь ласка, у супроводі яких осіб мають право перетинати кордон діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які поміщені, скажімо, до дитячого будинку?

Вони мають право перетинати кордон у супроводі керівника цього закладу або іншої особи, яку він на те уповноважив. Більше того, зазначу, що таке правило стосується усіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають або зараховані до закладів різних типів й форми власності та підпорядкування на цілодобове перебування.

– За наявності яких документів мають право зараз перетинати кордон України ці діти?

– Вони мають право перетинати кордон нашої держави за наявності таких документів:

– паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини;

– наказу директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, або особи, яка його заміщує, про виїзд дітей за межі України;

– письмового погодження про дозвіл на виїзд за межі України дітей. Такий документ повинен бути підписаний головою або заступником голови обласної військової адміністрації та засвідчений печаткою, й погоджений Нацсоцслужбою. Це погодження може надаватися за допомогою електронних засобів зв’язку. Наголошую, у разі, коли неможливо отримати таке погодження обласної військової (військово-цивільної) адміністрації, тоді дозвіл на виїзд за межі України дітей за запитом директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, надає Нацсоцслужба. Про це вона повідомляє Мінсоцполітики протягом одного робочого дня з наданням відомостей про дітей, супроводжуючих осіб/особу, державу остаточного перебування;

– запрошення від установ й організацій різних типів та форм власності. Причому, запрошення можуть надати лише такі заклади, які уповноважені на здійснення заходів щодо прийому та супроводу дітей з інших країн. Такі повноваження може надати держава, де остаточно перебуватимуть діти, або ж відповідні органи місцевого самоврядування цієї держави. Важливо, що у цьому запрошенні зазначається держава остаточного перебування дітей, кількість та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде їх супроводжувати протягом усього періоду перебування за межами України, а також повинні бути прописані гарантії щодо повернення дітей на територію України.

– документи, які посвідчують особу супроводжуючих осіб та наказ на уповноваження супроводжувати цих дітей.

– За наявності яких документів може здійснювати перетин кордону дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування, яка перебуває під опікою/піклуванням?

– Така дитина може виїхати у супроводі опікуна за умови пред’явлення наступних документів: рішення про надання статусу дитині, рішення/розпорядження про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої копії,або ж рішення суду про встановлення опіки/піклування над дитиною (за умови, якщо дитина перебуває під опікою/піклуванням за рішенням суду), письмового погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дітей, а також документи, які посвідчують особу дитини та опікуна чи піклувальника.

– А які документи слід надати при перетині кордону дитиною, яка влаштована у прийомну сім’ю?

– Прийомні батьки, у сім’ю яких влаштована дитина, супроводжуючи дитину (один із них чи обидва) при перетині кордону мають надати такі документи: оригінал договору про влаштування дитини до прийомної сім’ї або його нотаріально засвідченої копію, письмове погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

– А які документи слід надати при перетині кордону такою дитиною, яка перебуває у дитячому будинку сімейного типу?

– Батьки-вихователі під час супроводу такої дитини при перетині кордону повинні надати наступні документи: оригінал договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу або його нотаріально засвідчену копію, письмове погодження служби у справах дітей за місцем звернення чи служби у справах дітей обласної військової (військово-цивільної) адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

Зазначу, що після прибуття дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування до держави остаточного перебування особи, які супроводжують дітей, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в державі перебування для постановки її на тимчасовий консульський облік.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту