У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні внесено зміни у ряд нормативно-правових документів. Нововведення, затверджені низкою постанов Кабінету міністрів України, стосуються і правил перетину державного кордону громадянами України. Сьогодні ми дізнаємося, яким чином може здійснюватися перетин державного кордону особами із інвалідністю. З цього питання спілкуємося із директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин.

– Пані Маріє, скажіть, будь ласка, за наявності яких документів мають право перетинати кордон України особи із інвалідністю?

– На даний час у зв’язку із введенням на території України воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності одного з таких документів, які підтверджують інвалідність:

– довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією;

– посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;

– пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”. Важливо, що у такому посвідченні повинна бути зазначена група та причина інвалідності;

– довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу. Зазначу, що вона повинна бути видана за відповідною формою, яка затверджена Мінсоцполітики.

– У супроводі яких осіб може здійснювати перетин кордону особа із інвалідністю І чи ІІ групи?

– Така особа з інвалідністю І чи ІІ групи може здійснювати перетин державного кордону у супроводі: одного або обох батьків, на утриманні яких вона перебуває, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка. Важливо, що при цьому необхідно надати документи, які підтверджують родинні зв’язки та інвалідність.

– У супроводі яких осіб може здійснювати перетин кордону особа із інвалідністю, яка потребує постійного догляду?

– Особа з інвалідністю I чи II групи або інша особа, котра потребує постійного догляду, може перетинати кордон у супроводі особи, яка здійснює за нею постійний догляд. Разом з тим, визначено документи, які необхідно пред’явити на кордоні: посвідчення, довідку про отримання компенсації (допомоги чи надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю I чи II групи ще й додатково документ, що підтверджує її інвалідність.

– Хто може супроводжувати при перетині кордону недієздатну особу?

– Особа з інвалідністю, яка визнана судом недієздатною, може перетинати кордон у супроводі свого опікуна. Тоді необхідно разом із документами, які посвідчують недієздатність особи, надати рішення про призначення опікуна. А якщо опікуна такій особі ще не призначено, тоді вона може перетнути кордон у супроводі одного із повнолітніх членів сім’ї. У такому випадку, крім документа, який засвідчує недієздатність особи, слід надати ще й документ, який підтверджує родинні зв’язки.

– Хто може супроводжувати дитину із інвалідністю при перетині кордону?

– Дитина із інвалідністю може перетинати кордон у супроводі таких осіб:

– матері та / або батька;

– опікуна, піклувальника;

– з одним або обома прийомними батьками;

– батьками-вихователями;

– бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом, причому, обов’язково ураховуватиметься їх приналежність до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації.

При перетині кордону необхідно надати один із таких документів:

– посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю”;

– довідку про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення, або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

– медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років.

Якщо супровід здійснюється батьком/ матір’ю чи обома батьками дитини, тоді слід додати документи, які підтверджують їхні родинні зв’язки. А коли ж іншими особами, скажімо, опікуном, піклувальником, тоді слід надати документ про надання дитині відповідного статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, а також документ, що підтверджує відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю.

Коли ж супровід дитини із інвалідністю здійснюється бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом тоді такі особи повинні пред’явити при перетині кордону, окрім документів, які посвідчують родинні зв’язки, ще й документи, які підтверджують те, що вони належать до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту