Наприкінці минулого року прийнятий Закон України «Про Службу військового капеланства». Тепер військові капелани мають законодавче підґрунтя для своєї діяльності. Детальніше про це ми спілкуємося із Марією Николаїшин – директоркою Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

– Скажіть, будь ласка, пані Маріє, хто може бути військовим капеланом?

– Моя відповідь на це питання має кілька складових, які базуються на важливих ознаках, котрі характеризують поняття інституту військового капелана. Основні з них: громадянство, освіта, військове звання.

По-перше,військовий капелан має бути громадянином України.

По-друге, він повинен бути священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації. Від її керівного органу він отримує документ, який називається мандат на право здійснення військової капеланської діяльності. Зазначу, що для зайняття цієї посади особі необхідно мати вищу богословську освіту.

По-третє, особа, яка має намір бути військовим капеланом, повинна укласти контракт про проходження військової служби на посадах осіб офіцерського складу.

– Де може проходити службу військовий капелан?

– Він може здійснювати свою військову капеланську діяльність у підрозділах Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби України.

– Чи проходять ще якесь навчання військові капелани?

– Військові капелани обов’язково проходять навчання за спеціальною програмою підготовки військових капеланів відповідно у навчальному центрі Збройних Сил України, Національної гвардії України чи Державної прикордонної служби України.

– Яка мета створення Служби військового капеланства?

– Мета її функціонування полягає в організації заходів, спрямованих на задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців, працівників та членів їх сімей у мирний і воєнний час.Зауважу, що Служба військового капеланства утворюється як окрема структура у складі відповідного військового формування.

– Чим може займатися військовий капелан?Назвіть будь ласка основні напрями діяльності військового капелана.

– Свою діяльність військові капелани можуть здійснювати за такими напрямами:

– душпастирська опіка. Вона передбачає забезпечення релігійної, етичної, моральної, духовної підтримки та сприяння формуванню особистісної стійкості і належного духовного стану особового складу;

– консультування військового командування з релігійних питань. Цей напрям роботи передбачає можливість надавати військовому командуванню інформацію щодо релігійної обстановки в підрозділі, релігійної ситуації у пункті постійної дислокації та в районі виконання завдань за призначенням, про вплив духовно-релігійних чинників на виконання визначених завдань, а також надавати пропозиції і консультації стосовно організації заходів задоволення духовно-релігійних потреб особового складу;

– релігійно-просвітницька робота. Суть її полягає в ознайомленні військовослужбовців з основами релігійного світогляду, з етичними засадами військової служби та громадянського обов’язку захисту держави. Важливою складовою цього напряму діяльності є також виховання в особового складу духу патріотизму, братерства та взаємоповаги;

– соціально-доброчинна діяльність покликана задовільнити соціальні потреби військовослужбовців шляхом налагодження партнерських відносин із представниками релігійних, благодійних (волонтерських), громадських організацій з метою надання всебічної підтримки, забезпечення турботливого ставлення до військовослужбовців, працівників та членів їх сімей.

– Які є основні принципи діяльності Служби військового капеланства?

– Служба військового капеланства повинна дотримуватися таких принципів:

– дотримання конституційного права військовослужбовців і працівників на свободу світогляду та віросповідання;

– рівність представників усіх віросповідань, які проходять службу у відповідних військових формуваннях, у задоволенні їхніх релігійних потреб;

– рівність військових капеланів незалежно від їх приналежності до релігійної організації;

– толерантне ставлення військових капеланів до представників інших релігійних організацій;

– неприпустимість нав’язування релігійних чи інших переконань;

– добровільність участі військовослужбовців, працівників та членів їх сімей у богослужіннях, релігійних обрядах;

– рівність військових капеланів різних конфесій щодо використання духовних центрів;

– пріоритетність бойової (спеціальної) підготовки під час планування та проведення заходів щодо задоволення духовно-релігійних потреб військовослужбовців.

– Кому підпорядковуються військові капелани?

– Відповідні Служби військового капеланства підпорядковуються безпосередньо Головнокомандувачу Збройних Сил України, Командувачу Національної гвардії України, керівникам інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Голові Державної прикордонної служби України.

***

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та продовжимо розмову щодо Служби військового капеланства. А наразі пам’ятайте: у разі потреби звертайтеся у зручний для Вас спосіб до бюро правової допомоги:

– зателефонувавши: 097-181-83-51 (Трускавецьке бюро правової допомоги,

– надіславши запит в месенджер нашої фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Stryi.Legalaid.UA/

– надіславши листа на одну з адрес електронної пошти:  е-mail: [email protected] (Стрийський місцевий центр), [email protected] (Трускавецьке бюро),

– завітавши до бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Трускавець, площа. Чорновола, 2.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту