бюро правової допомоги

Як укласти договір суборенди земельних ділянок сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану?

На це питання відповідає Романія Мандзій – фахівчиня Новороздільського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

– Пані Романіє, чи передбачив законодавець для орендарів можливість передати належне їм право оренди іншій особі для використання земельної ділянки?

– Так, така можливість існує! Причому, таке право мають не лише орендарі, але і суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності.

– На яких умовах орендарі, суборендарі земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності можуть передавати належне їм право оренди, суборенди іншій особі?

– Тут варто звернути увагу на два моменти:

– по-перше, орендарі, суборендарі можуть передати своє право оренди, суборенди іншій особі на строк до одного року;

– по-друге, передача цього права іншій особі здійснюється лише за умови використання земельної ділянки цією особою за цільовим призначенням.

– В якій формі укладається договір про передачу права землекористування?

– Передача земельної ділянки здійснюється на підставі письмового договору про передачу права землекористування між землекористувачем та особою, якій передається право користування земельною ділянкою, що укладається в електронній формі.

Яка інформація повинна бути зазначена у цьому договорі?

У такому договорі обов’язково мають міститися відомості про:

– сторони договору;

– право землекористування, яке передається (із зазначенням площі, кадастрового номера земельної ділянки (за наявності), її цільового призначення, місця розташування, документа, що посвідчує право землекористування);

– строк, на який передається право (із зазначенням дати закінчення дії договору).

Додатково зазначу, договір про передачу права землекористування може передбачати передачу права оренди, суборенди декількох земельних ділянок одним орендарем, суборендарем.

– Чи повинен землекористувач, тобто орендар або ж суборендар, отримати згоду власника земельної ділянки для укладення такого договору?

– Ні, згоди власника земельної ділянки для цього не потрібно.

Проте, землекористувач, який передав своє право оренди, суборенди іншій особі, зобов’язаний протягом п’яти днів з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування письмово повідомити:

– орендодавця, у разі передачі права оренди;

– орендаря, у разі передачі права суборенди.

– Чи правильно я розумію, що договір про передачу права землекористування підлягає державній реєстрації?

– Так, дійсно, договір про передачу права землекористування, що укладається з дотриманням тих вимог, про які я вже зазначала раніше, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору підлягає державній реєстрації.

– Хто зараз здійснює таку реєстрацію?

– Реєстрацію таких договорів здійснює районна військова адміністрація у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Зазначу, що перехід права оренди, суборенди земельної ділянки за договором про передачу права землекористування не підлягає державній реєстрації. Право оренди, суборенди вважається переданим з дня державної реєстрації договору про передачу права землекористування і припиняється зі спливом строку дії договору про передачу права землекористування.

– Чи може бути договір про передачу права землекористування поновлений, укладений на новий строк?

– Ні, такий договір про передачу права землекористування не може бути поновлений, укладений на новий строк і припиняється зі спливом строку, на який його укладено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *