Борщівник Сосновського: чим ця рослина небезпечна та що робити при контакті зі шкірою

Літо – це сезон, коли цвіте борщівник Сосновського. Ця рослина містить сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. Фахівці Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф розповіли як не стати жертвою рослини та мінімізувати дію її соку на шкіру.

Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки – фурокумарини. Вони містять речовину, яка при потраплянні на шкіру людини позбавляє захисту від ультрафіолету. Сонячні промені викликають на ураженій соком рослини шкірі опік.

При контакті зі шкірою виникає малопомітне подразнення, наче від кропиви, але під дією ультрафіолету в соці активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолетового проміння в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника може призвести до опіків 1–3 ступенів.

Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні; можуть з’явитися водянисті пухирі, а самі місця уражень важко гояться. Тож аби попередити негативні наслідки, найперше потрібно добре змити сік рослини зі шкіри, одягнути одяг, що максимально закриває тіло й 48 годин берегтися від виходу на сонце.

Коли опіку борщівником уникнути не вдалось, допомога надається, як при звичайному – обробляється антисептиками, спиртовими розчинами, накладається пов’язка, позбавляється доступ до світла. Можна використовувати мазі за типом пантенолу.

На чому ще хочеться наголосити – розповідайте про небезпечну рослину дітям! Стебла борщівника порожнисті всередині; дітлахи бавлячись, використовують їх, як «телескопічну трубу». Через це речовина може потрапити в очі. В такому разі очі потрібно промивати мінімум 10 хвилин. Одразу звернутися до лікаря. Борщівник викликає опік рогівки, через що може виникнути сліпота.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *