В Україні змінилася система виплат військовим: що потрібно знати

Від сьогодні (1 лютого 2023 року) змінюється порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям сил оборони України та співробітникам системи МВС. Йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 000 та 100 000 гривень. Тепер виплати прямо залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань.

Бойові виплати у 100 тисяч гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються.

Кого торкнуться зміни?

Винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій.

Новий порядок базується на принципі справедливого підходу до фінансового стимулювання Українських воїнів та фактично усуває передумови для виникнення можливої соціальної напруги у бойових підрозділах. Адже тепер ці виплати прямо залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки виконання ними бойових чи спеціальних завдань.

Для прикладу: станом на зараз усі військовослужбовці включно зі строковиками та курсантами у різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 тисяч гривень. Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі у боях з противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати – 30 тисяч гривень. Теж саме можна сказати і про бойові 100 тисяч гривень – їх виплачують і військовослужбовцям, які залучені до безпосередніх боїв, а також, в окремих випадках, і тим, хто перебуває не на “нулі”.

Також буде збільшено щомісячне грошове забезпечення.

Водночас з 1 лютого будуть збільшені розміри щомісячного (основного) грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців таким чином, щоб мінімальний його рівень для бійця ЗСУ, бійців Нацгвардії та Держприкордонслужби, становив не менше 20 100 гривень, також для осіб рядового і начальницького складу ДСНС та поліцейських – на рівні не менше 17 тисяч гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *