Постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2022 р. №379 встановлено порядок перевезення гуманітарної допомоги залізничним транспортом в умовах воєнного стану.

Так, гуманітарною допомогою визнаються товари, щодо яких у товаро-супровідних та/або перевізних документах міститься відповідний запис про приналежність такого товару до гуманітарної допомоги.

АТ “Укрзалізниця” виступає одержувачем гуманітарних вантажів і при цьому не є отримувачем/набувачем гуманітарної допомоги в розумінні Закону України «Про гуманітарну допомогу».

АТ “Укрзалізниця” здійснює перевезення гуманітарних вантажів з урахуванням таких особливостей:

– здійснює перевезення з урахуванням черговості надходження заявок отримувачів гуманітарної допомоги до залізничних станцій призначення для безпосередньої передачі отримувачам гуманітарної допомоги на підставі заявок та/або уповноваженим такими отримувачами автомобільним перевізникам (у разі комбінованих перевезень з використанням автомобільного транспорту на замовлення отримувачів);

– укладає в електронній формі з отримувачами гуманітарної допомоги договори про організацію залізничних перевезень гуманітарних вантажів;

– організує роботу онлайн-платформи для реєстрації та обробки заявок отримувачів гуманітарної допомоги;

– здійснює оформлення перевезення гуманітарних вантажів з урахуванням особливостей, визначених цією постановою.

Важливо! Відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 01 березня 2022 №174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» (зі змінами) встановлено, що на період воєнного стану пропуск через митний кордон України товарів гуманітарної допомоги здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання декларації, заповненої особою, що перевозить даний товар. Форма Декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою визначена Додатком до постанови Кабінету Міністрів Україні від 01 березня 2022 р. № 174 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09 березня 2022 р. № 235. Таким чином з метою уникнення затримок під час перетину кордону представник перевізника АТ «Укрзалізниці» повинен своєчасно забезпечити декларування вантажів гуманітарної допомоги та взаємодію з митними органами з даних питань.

Військові адміністрації, інші визначені Кабінетом Міністрів України отримувачі гуманітарної допомоги:

– укладають в електронній формі з АТ “Укрзалізниця” договори про організацію залізничних перевезень гуманітарних вантажів;

– формують заявки на перевезення гуманітарних вантажів за формою, визначеною АТ “Укрзалізниця”, через онлайн-платформу;

– визначають станції призначення, до яких здійснюються залізничні перевезення гуманітарної допомоги, для її отримання, а у разі комбінованих перевезень із залученням автомобільних перевізників – також відповідних автомобільних перевізників, уповноважених військовими адміністраціями.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту