Рада ухвалила за основу законопроєкт щодо добровільного військового обліку жінок

21 вересня Парламент ухвалив за основу законопроєкт щодо добровільного військового обліку жінок.

Згідно з ним, обов’язкове взяття на облік стосується лише жінок, які мають медичні спеціальності.

За відповідний законопроєкт № 6482 Верховна Рада України проголосувала у першому читанні. «За» проголосували 267 депутатів.

У документі змінили формулювання щодо військового обліку жінок – зміни внесли до частини 11 статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

У законопроєкті зазначено:

“Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних”

Закон буде готуватися до другого читання по скороченій процедурі.

Нагадаємо, 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони видало наказ № 313, який зобов’язує деяких жінок стати на військовий облік.

З 01 жовтня 2022 року на облік обов’язково мали ставати представниці професій, що споріднені з 14 військово-обліковими спеціальностями. Пізніше цей термін подовжили на рік: міністр оборони Олексй Резніков підписав наказ про відтермінування взяття жінок на військовий облік до 1 жовтня 2023 року.

Зрештою, військовий облік вирішили зробити добровільним для жінок, які придатні за станом здоров’я і віком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *