І. Депутати вимагають погодження лісових рубок з органом місцевого самоврядування

30 березня пройшла чергова 46 сесія Трускавецької міської ради. На початку сесії депутати заслухали головного лісничого Дрогобицького лісгоспу (філія «Дрогобицьке лісове господарство» ДП «Ліси України») Олега Шетерляка та трускавецького лісничого Михайла Біласа. У представників місцевого самоврядування накопичилося багато запитань, які озвучували старости Павло Пасічник та Мирон Флюнт, депутати Юрій Наконечний, Андрій Гнідан, Роман Бучкович, Михайло Галик, Іван Герльовський, Богдан Габшій, Андрій Кісак.

Головна претензія до лісовиків – те, що вони ставлять ОМС перед фактом вирубок, а не погоджують їх з місцевою владою. А критика від громадськості несправедливо летить в бік саме міського голови, депутатського корпусу, старост сіл.

Друга претензія – страшно понищені лісовиками дороги, зокрема в селі Станиля. Міський голова Андрій Кульчинський запропонував вивчити механізм, щоб певна частина виручених від рубок лісу коштів обов’язково призначалася на відновлення та ремонт лісових доріг та тих доріг, які нищать лісгоспи, вивозячи важковаговою технікою деревину.

Ще один закид у сторону лісовиків: неможливо зайти в ліс після рубок через страшну захаращеність.

Окрім претензій було й ряд конструктивних пропозицій, зокрема щоб всі проблеми вирішувати спільно і узгоджено. Роман Бучкович попросив звернути увагу на ділянку неподалік «Колиби», де лісом проходять основна та резервна гілки водогону, які ремонтувалися водоканалом (щоб їх лісовики не пошкодили важкою технікою). А в цілому розмова між депутатами та представниками Дрогобицького лісового господарства вийшла доволі предметною та конструктивною.

Як повідомив головний лісничий Олег Шетерляк, у 2022 році Дрогобицьким лісгоспом до бюджету Трускавця сплачено 1 млн. 780 тисяч гривень податків.

ІІ. Депутатські запити

На сесії декілька депутатів озвучили запити, які є досить актуальними для всіх мешканців.

Депутат Юрій Наконечний найперше попрохав проводити сесії у великому залі (тобто в Народному домі), після чого підняв тему необхідності вивчити чи виконується в громаді закон про декомунізацію. Залишки колишнього монументу на вулиці Дрогобицькій потрібно повністю вивезти, щоб там був газон, а потім можна було реалізувати план вшанування новітніх Українських Героїв, вважає депутат.

Депутат Андрій Гнідан наголосив на тому, що треба звернутися у відповідні органи щодо пришвидшення будівництва об’їзного понтонного мосту неподалік Перехрестя Героїв. Найближчим часом в Дрогобичі почнуть ремонтувати вулицю Стрийську, тож виїхати з Трускавця на Львів буде дещо проблематично та з великими витратами пального.

Депутат Михайло Галик розповів, що трафік на дорозі Уличне-Доброгостів зріс, а дорога потребує ремонту.

Депутат Андрій Степаненко зупинився на незадовільному стані внутрішньоміських перевезень: на 2 та 3 маршруті їздить один ТЗ, інтервал руху – година, а то й дві, автобуси не заїжджають на залізничний вокзал, мешканці скаржаться, а перевізник це ігнорує. Недобра ситуація і з міжміськими перевезеннями – прямого рейсу «Трускавець-Львів» фактично немає, зі Східниці автобус вже приїжджає повним, і людям доводиться їхати стоячи. Третій запит Андрія Степаненка стосувався вкрай незадовільного стану багатьох дитячих та спортивних майданчиків, які в кращому випадку ремонтувалися 3-4 роки тому.

Депутат Андрій Тріщук поскаржився на водіїв приміських маршрутів, котрі беруть гроші з учнів за проїзд містом. Це стосується автобусів «Дрогобич-Уличне», «Трускавець-Уличне», «Дрогобич-Трускавець», «Борислав-Стебник» та деяких інших, які транзитом курсують через наше місто.

Депутат Іван Герльовський закликав навести лад з приміщенням колишнього магазину «На полі», від якого залишилися неприглядні руїни.

ІІІ. Прийняті рішення

З усіма рішеннями, котрі прийнято на 46 сесії ТМР, можна буде ознайомитися за цим посиланням: https://tmr.golos.net.ua/?p=pryynyati_rishennya&sp=list

Більша частина з них – це земельні питання в селах. Люди приватизовують паї, бо з наступного року такої можливості не буде. Також люди приватизовують землі під нерухомістю (житлові будинки, господарські споруди), бо зміни в законодавстві змушують їх це робити.

Серед прийнятих рішень є такі:

– виведення Скибак Зоряни Степанівни зі складу виконкому у зв’язку з набуттям нею статусу депутата міської ради,

– включення Скибак Зоряни Степанівни до складу земельної комісії,

– збільшення статутного фонду (капіталу) КП «Парк курортний» до 50 млн. грн. у зв’язку з передачею на баланс підприємства сільських доріг, мостів, придбання техніки,

– підвищення на 10-13 грн. в день батьківської плати за харчування дітей, котрі відвідують дошкільні установи,

– збільшено перелік послуг, котрі надаються в міському ЦНАПі,

– виділено 570 тисяч грн. для заміни вікон у податковій, а 73 тисячі 300 гривень – на потреби міського відділу Державної міграційної служби (21 900 – придбання крісел, 23 000 – придбання персонального комп’ютера та облаштування робочого місця, 28 400 – оргтехніка (упси, роутер тощо),

– дано згоду на оренду 6,5 м.кв. в музеї міста-курорту під арт-кафе, яке організує ВПО, а 14,1 м.кв. в терцентрі для ГО ГЦ «Університет третього віку «Джерела»,

– у новій редакції затверджено Положення про відділ з питань діяльності правоохоронних органів, мобілізаційної та оборонної роботи та Положення про сектор з питань цивільного захисту населення.

З резонансного – депутати не підтримали затвердження містобудівної документації «Детальний план території забудови земельних ділянок (кадастрові номери: 4611500000:01:011:0050;4611500000:01:011:0051) для будівництва апарт-готелю з приміщеннями комерційного призначення по вул.Біласа,4 та по вул.Біласа,6 в м.Трускавець Львівської області». Депутати кажуть, що стоять на сторожі збереження архітектурної спадщини, а одна з будівель, які власник хоче знести – це колишня вілла «Аїда», де, за даними краєзнавців, любив відпочивати письменник світової слави Бруно Шульц. Депутати висловили власнику всі претензії щодо порушення ним обіцянок відносно будівництва іншого об’єкту (на вул. Шевченка, 28) та закликали його самому провести роз’яснювальну роботу з громадськістю, котра часто, не розібравшись, звинувачує депутатів у нищенні пам`яток Трускавця. В цьому депутати та міський голова одностайні – наші пам’ятки маємо зберігати та захищати!

Залишити відповідь

Перейти до вмісту