Вік червоних мурах

Сьогодні, 25 березня, в УРБАН-бібліотеці Трускавця (директорка Віра Савка) відбулася зустріч з письменниками Василем Кузанем та Тетяною П`янковою і презентація їхніх книг. Василь та Тетяна в певному сенсі для Трускавця є рідними, адже з курортною столицею України пов’язана частина їхнього життя та творчості. Свого часу в стінах УРБАН-бібліотеки вони вже організовували презентації та тематичні поетичні вечори.

Найновішою книгою Тетяни П`янкової є роман «Вік червоних мурах», і саме на цій книзі найбільше зосередили увагу на презентації. Події роману розгортаються 90 років тому у селі Мачухи на Полтавщині. В Україні лютує голод, та навіть не голод – штучно створений большевицькою владою Голодомор. А в санаторії в Мачухах партійну номенклатуру лікують від ожиріння. Дві сюжетні лінії, троє головних героїв та жорстока правда життя, обрамлена в стилістику художнього твору – і «Вік червоних мурах» стала найпотужнішою книгою не лише в Україні, але і в Німеччині та Польщі, де видання побачило світ торік восени та цьогоріч взимку. Це книга, яку варто прочитати кожному, щоб пізнати правду без прикрас.

Найновіша книга Василя Кузана – збірка поезій «Червона риба», традиційно з безліччю алегорій. Це своєрідна книга інтуїтивних відчуттів, де-факто пророцтв про події, які звалилися на Україну в 2022 році. Бо не могли просто так минутися та не вплинути на наше сьогодення засилля кагебешно-московської «еліти», «церкви», «літератури», «політикуму». Подібно як не могли не вплинути на нашу найновітнішу історію добровільна відмова від ядерної зброї, загравання з одвічним ворогом, свідоме нищення армії, сприяння на державному рівні деструктивним антиукраїнським силам. В японській традиції червоні рибки в домі важливі, бо можуть сповістити про землетрус за добу до його початку. Василь Кузан бив на сполох задовго до початку війни, та його слово було голосом волаючого в пустелі.

Поза цими двома книгами подружжя письменників презентували й інші – як власну поезію та прозу, так і альманахи сучасної української «жіночої» та «чоловічої» поезії, антології сучасної закарпатської літератури. Півторагодинна розмова в форматі «письменники – читачі» плавно перейшла у неформальне спілкування, діалоги, придбання як давніших книг, так і важковагової зброї – «Віку червоних мурах».

Спілкуючись із трускавчанами та ВПО, Тетяна П`янкова привідкрила завісу творчого процесу – зараз вона готує до друку художній твір про місяці весняної окупації на Київщині 2022 року, написані по гарячих слідах. Не відстає і Василь Кузан, чиє гостре/ліричне/правдиве/жартівливе/патріотичне поетичне слово є актуальним на Закарпатті, в Україні, у світі.

Побажаємо ж письменникам Василеві Кузанові та Тетяні П`янковій нових книг та вдячних читачів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *