бюро правової допомоги

Деякі умови спадкування майна

Ми поговоримо із директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин.

– Пані Маріє, як здійснюється спадкування?

– Спадкування здійснюється:

– за заповітом;

– за законом.

– Що входить до спадщини?

– До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини. І, що не менш важливо, не припинилися внаслідок його смерті.

– За яких умов відкривається спадщина?

– Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

– Хто має право на обов’язкову частку?

– Право на обов’язкову частку мають: малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують спадкоємці почергово.

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини він не заявив про відмову від неї.

***

Ми і надалі продовжимо серію наших консультацій. У разі необхідності для отримання: правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; послуги зі складення заяви, скарги та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); звертайтесь. Нагадуємо, що бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Трускавець, пл. Чорновола, 2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *