В Орові працювала виїзна медична бригада

З ініціативи міського голови Трускавця Андрія Кульчинського та керівництва КНП «Трускавецька міська лікарня» у Трускавецькій громаді розпочато виїзди мобільних медичних бригад.

Акція стартувала у квітні, медики вже плідно попрацювали в селах Уличне, Доброгостів та Модричі. А сьогодні, 26 травня, виїзд відбувся у найвіддаленіше село громади – Орів. У цьому гірському селі є найдовша в Україні вулиця протяжністю понад 14 км, вздовж якої на декілька кілометрів у сторони розкинулись хати. Тож інколи жителям Орова проблематично є добратися навіть до сільської амбулаторії, не кажучи вже про міську лікарню. Тож приїзд медиків до Орова став доброю нагодою для орівчан перевірити стан свого здоровя, здати аналізи, отримати консультації вузькопрофільних спеціалістів-лікарів (гінеколог, пульмонолог, кардіолог), зробити ЕКГ, тести (на визначення рівня глюкози та холестерину), або ж вакцинуватися.

Метою виїзної медичної бригади є наближення медичних послуг до населення. Низька активність звернень мешканців сіл, зокрема з гірського Орова, до медичних працівників, стає причиною задавнення хвороб, переходу їх у хронічну стадію, невиявлення на ранній стадії пухлин чи інших тривожних сигналів щодо стану організму. Тож медики їдуть до людей, щоб вони за найменшого витрачання часу отримали максимальні послуги і краще дбали про своє власне здоровя та про здоров`я своїх найближчих.

Всього зроблено 77 загальних аналізів крові, 33 аналізи сечі, 58 електрокардіограм, 60 глюкометрій, 15 експрес-тестів на ВІЛ. Консультації в сімейного лікаря отримало 60 осіб, кардіолога – 58, акушера-гінеколога – 31, пульмонолога – 26. Щеплення вакциною АДП-м (від правця) отримало 18 осіб, Coronavac (від коронавірусу) – 5.

В червні виїзна медична бригада КНП «Трускавецька міська лікарня» планує здійснити виїзди в мікрорайони Трускавця. Виїзди в села планується проводити періодично, хоча б раз в квартал, бо тільки тоді така профілактично-діагностична діяльність буде системною та ефективною.

Виїзди медичних бригад у Трускавецькій громаді здійснюються в рамках реалізації проєкту із розвитку медицини та надання лікарської допомоги.