Інтернет-технології займають важливе місце в житті людства, так як використовуються повсюдно. Цифрові сервіси роблять життя комфортнішим, але породжують і побічні ефекти, в числі яких – нові види шахрайства. За даними CSIS, збиток світової економіки від кіберзлочинності перевищує 0,6 трлн доларів, що становить близько 80 % від світового ВВП.

Жертвами злочинів в Інтернеті стають не тільки пересічні громадяни, а й корпорації. Останні містять Штати фахівців з кібербезпеки, але приватним користувачам потрібно і самим піклуватися про те, як забезпечити безпеку особистих даних в Інтернеті.

Популярні види шахрайства в Інтернеті: як захиститися?

Зловмисники-народ винахідливий, тому способів крадіжки інформації або грошей придумано багато. Їх можна умовно розділити на категорії:

– псевдоторгівля;

– торгівля підробленим товаром;

– фінансові піраміди та псевдоінвестиційні проекти;

– шахрайство з благодійністю;

– крадіжка грошей з рахунків;

– крадіжка персональних даних.

Щоб убезпечити себе від шахрайства, потрібно з обережністю підходити до фінансових операцій в мережі. Не варто відправляти передоплату неперевіреним продавцям, вірити розповідям підозрілих, нібито нужденних особистостей, брати участь в ненадійних проектах, що обіцяють швидке множення капіталу.

Захист особистої інформації в мережі-питання більш тонкий, так як крадуть її непомітно, а збиток на перший погляд не видно. Що робити в разі шахрайства і як захиститися від нього – розповімо далі.

Як захистити свої персональні дані в Інтернеті?

Зловмисники часто крадуть паспортні дані, щоб потім оформити по них кредит або іншим способом незаконно збагатитися. Також вони зламують акаунти соціальних мереж або месенджерів, щоб в майбутньому використовувати їх для звернення до близьких від вашого імені з проханням дати грошей або допомогти іншим способом. Облікові записи в іграх, що містять цінний контент, часто стають об’єктом перепродажу.

Прості правила кібербезпеки розкажуть, як захистити свій аккаунт від злому або уникнути крадіжки паспортної інформації:

Не використовуйте однакові паролі скрізь. Підібравши ключ і отримавши доступ до одного ресурсу (наприклад, електронній пошті), злочинець може легко зламати і інші (соцмережі, додатки банкінгу і т.д.).

Використовуйте багатофакторну аутентифікацію. Якщо ресурс дозволяє включити подвійний або потрійний захист авторизації (пароль, СМС-код, підтвердження на електронну пошту і т.п.), обов’язково варто нею скористатися. Навіть якщо один з «рубежів захисту» підкориться злочинцеві, на другому він зупиниться. Адже, знаючи пароль, він не зможе потрапити в аккаунт без коду з СМС.

Періодично міняйте паролі. Іноді шахраї крадуть у великих веб-сайтів цілі бази даних, отримуючи доступ до мільйонів облікових записів. Регулярно змінюваний пароль в такому випадку багаторазово підвищує шанси, що на руках у злодіїв виявиться застаріла (і від того марна) інформація.

Не викладайте фото і скани документів в мережу. Не варто не тільки публікувати, але і просто зберігати знімки документів в Інтернеті, щоб ними не могли скористатися зловмисники. Якщо надання копій вимагає якийсь сервіс, наприклад МФО, що видає позики на карту цілодобово, уважно перевіряйте репутацію компанії, шукайте відгуки про неї. У таких випадках важливо переконатися, що Ви маєте справу зі справжньою фірмою, а не шахраями, що прикриваються її вивіскою.

Перевіряйте адресу сайту, на якому вводите особисті дані. Для фішингу (викрадення) персональних даних шахраї часто використовують підставні сайти. Вони виглядають в точності як оригінали, але відрізняються адресою. Наприклад, умовний aiiexpress.com може мімікрувати під популярний китайський магазин AliExpress, а умовний priwatbank.org  – під Приватбанк.

Будьте обережні з підозрілими посиланнями. Зловмисники часто заманюють людей на фішингові сторінки за допомогою розсилок, під надуманим приводом пропонуючи перейти за посиланням з повідомлення. Це може бути повідомлення про виграш призу, для отримання якого потрібно ввести дані банківської карти, повідомлення нібито від банку або оператора, що просить для оновлення бази вислати фото документів і т.д. отримавши таке повідомлення, зверніться в клієнтську службу підтримки компанії, від імені якої відправлено повідомлення.

Дотримання цих рекомендацій дозволить уберегти персональні дані в Інтернеті від шахраїв, збереже нервові клітини і фінанси. В якості профілактики не завадить додавати підозрілі адреси і номери в чорні списки, скаржитися на них на підтримку поштової служби або соціальної мережі. Це навряд чи зупинить злочинців, але постійні блокування змусять їх витрачати більше часу на створення нових адрес і покупку сім-карт.

Що робити в разі шахрайства?

Якщо захиститися від зловмисників не вдалося і шахрайство стало доконаним фактом, потрібно терміново діяти. Якщо мова йде про крадіжку авторизаційних даних, насамперед потрібно змінити паролі і включити додаткові засоби захисту, якщо вони не були активовані.

Якщо вкрадені скани документів або інша конфіденційна інформація, яка може стати причиною серйозних проблем, негайно зверніться до правоохоронних органів, детально вказавши в заяві подробиці злочину. Навіть якщо поліція відразу не зможе нічого зробити і зловити зловмисників на гарячому, в подальшому у вас будуть незаперечні докази непричетності до оформлення кредиту або скоєння злочинів від вашого імені.

Перейти до вмісту