військовий

Мобілізація в Україні: кого призвуть влітку

Верховна Рада України продовжила мобілізацію та воєнний стан до 18 серпня. Повістки продовжують вручати чоловікам від 18 до 60 років. Однак перед мобілізацією необхідне проходження військово-лікувальних комісій, а деяким також необхідно пройти перенавчання.

Кого можуть насамперед мобілізувати?

Мобілізацію зараз можуть очікувати наступні категорії чоловіків:

– придатні та обмежено придатні за станом здоров’я від 27 до 60 років без досвіду військової служби;

– придатні та обмежено придатні за станом здоров’я від 18 до 60 років з досвідом військової служби;

– зняті та виключені з військового обліку чоловіки віком від 18 до 60 років (власники «білого квитка»), визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров’я рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК), які не чинили тяжкого злочину.

Перед відряджанням на службу всі військовозобов’язані повинні пройти ВЛК. Починаючи з 1 червня комісія застосовує нову схему, де можна пройти огляд як у поліклініці, так і у навчальному центрі при військкоматі. Усі діагнози мають бути підтверджені, і призовники, які мають підстави, отримуватимуть відстрочку від мобілізації. Проте зараз контроль за постановкою діагнозів посилився, тому деякі призовники перевірятимуться на ВЛК двічі.

Кого мобілізують насамперед?

Очікується, що найближчим часом буде активізовано призов чоловіків від 25 до 27 років. Оскільки зараз немає призову на строкову службу, ця категорія чоловіків або навчається, або працює, проте на фронті є потреба у їхній участі.

Верховна Рада України проголосувала за зниження граничного віку призовників на військовому обліку з 27 до 25 років. Основна мета цієї зміни – збільшити пул військовозобов’язаних громадян для мобілізації та подальшого відправлення на фронт.

Тепер усі чоловіки від 25 років визнаються військовозобов’язаними, навіть якщо вони не служили в армії на строковій службі, отже, вони можуть підлягати мобілізації. Військовим комісіям буде надано право призивати до Збройних сил України як тих, хто вже служив на строковій службі, так і тих, хто був визнаний обмежено придатним й не має досвіду військової служби.

Нині відбувається мобілізація фахівців, необхідних на передовій, особливо чоловіків, які володіють іноземними мовами. Україна отримує значну кількість зброї від західних партнерів, і потрібне спільне навчання майбутніх бійців з іноземними інструкторами. Без знання мови проходження такого навчання стає неможливим.