В 2023 році в Україні затвердили нові правила військового обліку, а також бронювання чоловіків для служби в ЗСУ.

Отож введено кілька змін:

– на військовий облік почнуть брати із 16 років (раніше було з 17);

– військовозобов’язані можуть передавати дані територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (надалі ТЦК та СП) через «Дію» (але повістки через додаток поки що розсилати не планують);

– приймати військовозобов’язаного на роботу чи навчання зможуть лише після надання військового квитка або після постановки на військовий облік;

– центри зайнятості передаватимуть військкоматам інформацію про безробітних військовозобов’язаних;

– співробітники ТЦК та СП за наявності дозволів зможуть робити подомовий обхід;

– дипломатичні відомства сприятимуть поверненню в Україну військовозобов’язаних, які виїхали з країни після 24 лютого 2022 року.

Також військовий облік поділили на загальний (військовозобов’язані, які не мають броні за підприємствами, організаціями або державними органами) та спеціальний (ті, у кого є бронь).

Які є види військового обліку?

В Україні існує:

загальний облік – на ньому перебувають військовозобов’язані, не заброньовані за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та воєнного стану;

спеціальний військовий облік – на ньому перебувають військовозобов’язані, заброньовані за органами держвлади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

Також існують персонально-якісні військові обліки. Вони передбачають облік відомостей щодо призовників і військовозобов’язаних за місцями їхньої роботи або навчання.

Ведуть такі обліки керівники підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування та форм власності.

Що таке спеціальний військовий облік?

На спеціальному обліку перебувають військовозобов’язані, які заброньовані на період мобілізації та воєнного стану за підприємствами чи за органами державної влади.

Тобто на спеціальний облік ставлять людей, які працюють в органах державної влади, місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні замовлення.

Таким чином людині, яка стоїть на спеціальному військовому обліку, відстрочують призов, аби вона могла й надалі виконувати свою роботу. Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Проте не усі військовозобов’язані підлягають спеціальному обліку. Існує певний перелік посад та професій, які підлягають відстрочці.

Якщо підприємство забронювало працівника, військкомат за місцем розташування організації оформлює посвідчення про відстрочку від призову та повідомляє про зарахування на спеціальний військовий облік.

Чи будуть мобілізовані жінки?

Поки жодна жінка без згоди не була призвана на військову службу. Жінки можуть бути призвані, якщо вони перебувають на військовому обліку і якщо спостерігається дефіцит певних спеціальностей у ЗСУ. Поки що такої необхідності немає.

Також у Міноборони розповіли, коли стане обов’язковою мобілізація для жінок-медиків. Українки з медичною спеціальністю не підлягатимуть обов’язковій мобілізації до 2026 року. Поки що жінки можуть служити у ЗСУ як добровольці – нині на фронті воює понад 5 тисяч українок.

Військовий облік для переселенців?

Всі чоловіки у віці від 18 до 60 років повинні стати на військовий облік при переїзді з рідного міста за місцем фактичного проживання. Після цього вони можуть бути мобілізовані і надалі направлені в навчальні центри або військові частини.

Чи буде проводиться строкова військова служба на період мобілізації?

Строкова військова служба на період загальної мобілізації проводитиметься не буде. Військовослужбовці строкової служби зараз проходять службу в частинах забезпечення і тилових частинах.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту