2023 рік – Рік Івана Боберського

Сьогодні, 30 березня 2023 року, Львівська обласна рада проголосила 2023 рік на Львівщині Роком Івана Боберського. Про це повідомив депутат Львівської обласної ради від Дрогобиччини Святослав Стефанків (фракція «Європейська Солідарність»).

Іван Боберський – уродженець села Доброгостів (тепер це Трускавецька міська територіальна громада). Він народився у сім`ї греко-католицького священика 14 серпня 1873, отже відзначатимемо 150-літній ювілей від дня його народження.

Іван Боберський – український педагог, організатор, фундатор, теоретик і практик української національної фізичної культури, випускник Львівського університету, навчався у Відні і Граці, викладач Львівської академічної гімназії, автор назви «Пласт», голова товариства «Сокіл-Батько», скарбник Українських січових стрільців в часи І світової війни, голова відділу військової преси Державного секретаріату ЗУНР, повноважний представник уряду ЗУНР в США і Канаді, редактор часописів «Вісти з Запорожа», «Січові вісти», автор підручників з фізкультури «Забави й гри рухові», «Копаний м’яч», «Значення руханкових товариств», «Нові шляхи до тілесного виховання», «Прорух» та інші. Помер в 1947 році в м. Тржич (тодішня Югославія, тепер Словенія).

Він першим ввів українську термінологію в спорті, яку широко використовували в Західній Україні до 1939 року. Зокрема, запропонував такі терміни, як «сітківка», «відбиванка», «копаний м’яч», «гаківка», «стусан», «кошиківка», «булавка», «лещетарство».

Батько Івана – о. Миколай Боберський, священик, відомий громадський діяч на Бойківщині кінця XIX – початку XX століття, засновник “братств тверезості” і «Руської читальні», дописувач галицьких часописів, підприємець, противник москвофільства.. Мати – Анна Домініка (з дому Козакевич), вчителька за фахом, вела курси для неписьменних.

Ім`я Івана Боберського присвоєно Львівському державному університетові фізичної культури, Дрогобицькій дитячо-юнацькій спортивній школі, Доброгостівській загальноосвітній середній школі І-ІІІ ступеня.

Хоча в Доброгостові Іван Боберський лише народився та прожив перший рік життя (родина його батька-священика постійно переїжджала з парафії на парафію), та доброгостівчани гордяться своїм земляком і навіть подумують над можливістю встановлення йому пам’ятника в рідному селі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *