Працюємо над розвитком сіл Трускавецької громади

31 січня пройшло засідання постійної депутатської комісії з питань землекористування, містобудування та благоустрою. Участь в її роботі взяли секретар ради Наталія Пономаренко, депутати Юрій Наконечний (голова комісії), Михайло Галик, Іванна Кенц-Березюк, Андрій Кісак, Іван Герльовський, Андрій Степаненко.

Більше години депутати розглядали земельні питання, в основному пов’язані з технічною документацією, правом оренди чи експертною грошовою оцінкою у місті та селах Трускавеччини. Їх доповідала начальниця управління містобудування, архітектури та землекористування Оксана Плахтій. Лише мізерна частка з них викликала суперечки – такі питання приймалися з грифом «на розгляд ради».

Під час розгляду питань стало зрозуміло, що кількість ОСББ у Трускавці збільшиться. Так, зокрема, на Стуса, 6 постає ОСББ «Оселя на Стуса», а інше ОСББ створять в центрі міста біля міської ради (вул. Бориславська, 2-А, в будинку, де знаходиться ресторан «Дольче Віта»).

Питання розроблення детального плану територій під кладовища доповідав головний архітектор громади Зіновій Кушнір. Мова про ділянки розміром від 2 до 4 га в селах Доброгостів, Уличне та в селі Станиля під міське кладовище, котре відкриється вище через дорогу від існуючого, навпроти дубів.

Останнім на комісії заслухали спеціаліста з питань розвитку аграрного сектору економіки та розвитку сільських територій Олега Блажівського, котрий озвучив інформацію «Про функціонування фермерських господарств на території громади». Нижче подаємо декілька тез з доповіді, котрі можуть бути цікавими мешканцям громади.

До Трускавецької територіальної громади належить сім сіл, які об’єднані у 5 старостатів: Модрицький (с. Модричі), Станильський (с. Станиля), Орівський (с. Орів та с. Зимівки), Доброгостівський (с. Добростів та с. Бистрий), Уличненський (с. Уличне). В наших селах проживає 11 114 мешканців, загальна площа угідь: 7 617,88 га. Землі лісового фонду становлять 10 300 га, водний фонд – 200 га. На території громади в галузі сільського господарства працює чимало ФОПів (переважно це сімейний бізнес, без найманих працівників), і є два фермерські господарства: «Сімейна фазенда» родини Коханець в Уличному та «Марія». На жаль, серед ФОПів є й такі, хто викупивши об’єкти та маючи землю, не займається с/г, або й взагалі перебуває за кордоном, нарощуючи борги з податків, як це є в Орові. Є й позитивні приклади – в Уличному ФОП залучив грантові канадські кошти, працевлаштував ВПО і став героєм позитивних публікацій в ЗМІ.

На Трускавеччині вирощують зернові, бобові, олійні, овочеві, ягідні культури, діє розведення великої рогатої худоби, птахівництво, бджолярство.  Найбільше бджолярів – в Уличному, де навіть діє Товариство пасічників «Підгір`я» (очолює пасічник Степан Стельмахович), найменше – в Модричах, де ніхто не має пасіки з кількістю в 20 чи більше вуликів. Загалом у громаді зареєстровано 1129 голів великої рогатої худоби, найбільше – в Доброгостові та Уличному, найбільших селах громади, котрі є також одними з найбільших сіл Львівщини. В Доброгостові з 1999 року функціонує агрофірма «Ватра», де вирощують птицю на м`ясо та де проходить виробництво яєць. У 2022 році в Доброгостові запрацювала ще одна, нова птахофабрика, котра спеціалізується на м`ясних породах курей. Наразі там є 70 тисяч курей, їхню кількість планують збільшити до 120 тисяч.

Під час доповіді спеціаліста з питань розвитку аграрного сектору економіки та розвитку сільських територій депутати висловили думку, що потрібно активізувати діяльність в напрямку розвитку сільських територій, щоб потенціал сіл використовувався повніше, на благо і самих сіл, і їхніх мешканців, і всієї територіальної громади.

Нагадаємо, що питання заслуховування інформації про стан справ у с/г ініціювали депутати Михайло Галик та Любомир Пасемко, котрі постійно відстоюють інтереси мешканців наших сіл.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *