Трускавецька парафія УПЦ виходить з підпорядкування московського патріархату

12 квітня відбулося засідання постійної депутатської комісії з гуманітарних питань Трускавецької міської ради. На ній було розглянуто всього лише одне питання – щодо діяльності у Трускавці парафії УПЦ.

Причиною засідання стало те, що 7 березня 2022 року на 26 позачерговій сесії ТМР трускавецькій парафії св. пророка Іллі (УПЦ) дали двотижневий термін, щоб визначитися. 9 березня парафія звернулася з листом до міського голови Андрія Кульчинського та з офіційною заявою до громадськості, в якій висловила свою позицію.  

На комісії 12 квітня виступив настоятель Свято-Іллінського храму УПЦ в м. Трускавці о. Олег Федак. Він чітко та недвозначно заявив, що у парафії московського патріарха кирила не поминають з першого дня агресії 24 лютого і що парафія всіляко допомагає українській армії та біженцям, в тому числі за посередництвом Гуманітарного штабу Трускавецької міської ради. Дії кирила гундяєва та московську агресію проти України парафіяни та їх настоятель засуджують.

Щодо юридичного підпорядкування, то наразі громада визначається чи їй перейти в підпорядкування ПЦУ чи пряме підпорядкування Вселенського Константинопольського патріархату. Так о. Олег відповів на запитання депутатки Галини Клепач. Це питання остаточно врегулюється після Великодня.

Протокол зборів громади про вихід з московського патріархату є, після візування його у Львівській єпархії УПЦ документ буде оприлюднено на ФБ-сторінці парафії «Свято-Іллінський храм».

«Ми виходимо з московського патріархату і дороги назад нема», – зазначив о. Олег Федак.

Окрім депутатів та настоятеля православної громади дискутували і парафіяни церкви св. Іллі. Всього в роботі комісії взяло участь 11 депутатів міськради: Богдан Габшій, Юрій Наконечний, Анатолій Стародуб, Андрій Тріщук, Андрій Кісак, Марія Настьошин, Андрій Степаненко, Дмитро Данчишак, Ігор Стасик, Галина Клепач та Іванна Кенц-Березюк.

Фото з ФБ-сторінки «Свято-Іллінський храм»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *