податкова

Декларування доходів громадян під час дії воєнного стану

Трускавецька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що продовжується кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році.

Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 на всій території України запроваджено воєнний стан.

Звертаємо увагу, що згідно з абзацом першим підпункту 69.1 розділу ХХ ,,Перехідні положення” Податкового кодексу України у разі відсутності у платників податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків чи подання звітності, платники податків звільняються від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення воєнного стану в Україні.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати та подання звітності звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України від 12 травня 2022 року № 2260-IX ,,Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану” за умови подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків не пізніше 31 липня 2022 року.

Податкову декларацію за минулий рік зобов’язані подати громадяни, які отримували

доходи, з яких при нарахуванні або виплаті не утримувався податок з доходів фізичних осіб, доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, іноземні доходи тощо.

Крім цього платники податку можуть подати декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік для використання права на податкову знижку, зокрема за навчання дітей та відшкодувати страхові виплати. Декларацію для права використання податкової знижки можна подати до 31 грудня 2022 року.

Станом на сьогодні таким правом уже скористалось 58 громадян Трускавецької громади та їм буде повернуто з бюджету 250 тис. гривень.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування, декларацію можна подати через сервіс ,,Електронний кабінет платника” за посиланням cabinet.tax.gov.ua у розділі ,,ЕК Для громадян” за допомогою електронного цифрового підпису, а також звернутись у центр обслуговування платників Трускавецької ДПІ .

Трускавецька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *