податкова

Трускавецька ДПІ: чи має право на податкову знижку ФОП?

Податкова знижка для фізичних осіб – це документально підтверджена сума витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом. 

Отже, фізична особа – підприємець має право на податкову знижку, якщо така фізична особа  є найманою особою та отримує доходи у вигляді заробітної плати.

Для того, щоб реалізувати право на отримання податкової знижки, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи. Така декларація за 2021 рік подається  до 31 грудня 2022 року.

Якщо платник податку до кінця податкового року, не скористався  правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.                    

Для зручності платників та спрощення процедури декларування, декларацію можна подати через сервіс ,,Електронний кабінет платника” за посиланням cabinet.tax.gov.ua у розділі ,,ЕК Для громадян” за допомогою електронного цифрового підпису.

Порядок застосування податкової знижки визначено статтею 166 Податкового Кодексу України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *