2017 рік у Трускавці оголошено роком здорового способу життя

Виклик прийняли Трускавецька міська рада спільно з громадською організацією «Тверезість вибір сильних». Учасники круглого столу задекларували відкриття нового етапу співпраці, для попередження будь-якої залежності у молоді.

ГО «ТВС» у Трускавці працює рік. Все починалось як консультація для залежних людей, а вже потім учасники ГО організували реабілітаційний центр, який сьогодні знаходиться в смт. Східниці. За час роботи в центрі лікувалось 49 людей, 9 з них пройшли  реабілітацію успішно й зараз залишаються тверезими. Це майже 20% і є дуже хорошим показником у лікуванні. За словами керівників центру, для самих пацієнтів та їхніх родин, найкращим варіантом є організація кабінету детоксикації при міській лікарні, оскільки це тривала й вартісна процедура, яку можуть проводити лише фахівці. Як розповів Дмитро Поліщук, один із засновників центру та ГО «Тверезість вибір сильних», на жаль, вибір життєвого шляху часто залежить від виховання та обстановки в державі, а це означає, що людина, не задумуючись про наслідки, обирає алкоголь чи наркотик, для, як йому здається, вирішення проблем.

До участі в круглому столі, окрім соціальних працівників міськради, освітян та фахівців Трускавецької  лікарні запросили відвідувачів центру. Пані Оля є “випускницею” центру. Розповіла, що 7 років пила алкоголь щодня, а після відкриття центру з травня 2016 року, коли звернулась за допомогою до спеціалістів вже 9 місяців не вживає алкоголь. Усі хто  працює в центрі ” Тверезість вибір сильних” психологи, або ще кажуть терапевти залежностей. Серед працівників є також колишні нарко- чи алкозалежні, які впродовж всієї реабілітації підтримують хворих також і своїм прикладом.

«Алкоголізм, наркоманія чи будь-яка інша залежність усім світом сьогодні розглядається як хвороба», – говорить психолог Галина Семенюк, яка працює в ГО «ТВС». «Алкоголізм це хвороба, яка знаходиться в класифікації міжнародних хворіб, як порушення діяльності мозку. Це не лише на соціальному рівні, а має свої корені в генетиці та в суспільстві. Проблему можна запобігати. Для цього потрібні чималі зусилля людей, які працюють з молоддю зі школярами».

Організатори та представники ГО «Тверезість вибір сильних» звернулись з подякою за допомогу в організації та підтримці ініціативи створення центру «Тверезість вибір сильних»,  до Андрія Кульчинського, міського голови Трускавця, Олександра Ткаченка, заступника, працівників соціальних служб Надії Онаць, головного лікаря міської лікарні Ігоря Стасика, Івана Герльовського, заступника гол. лікаря з економічних питань, та підприємців: Лева Грицака, Юрія Беднарчука, Михайла Гладкого.

«Головним завданням сьогодні є донести до людей те, що алкоголізм, наркоманія чи інший вид залежності це хвороба, хвороба, яку має лікувати спеціаліст. Ті хто думають, що можуть самі впоратись з проблемою залежності своєю, чи своїх рідних, помиляються, тут не допоможуть ні вмовляння, ні просьби, а ні залякування.  Власне тому, що ця проблема набирає неабияких масштабів, сьогодні маємо всі зусилля прикласти для запровадження нових засобів профілактики серед молоді, особливо серед тих, хто ще не пробував, але збирається, аби попередити їх про наслідки неконтрольованого вживання будь-яких наркотичних речовин, серед яких є і алкоголь. Мета полягає в тому, щоб дати зрозуміти нашим дітям, що алкоголізм це ганебно, а наркоманія це не десь там, а тут і зараз і може торкнутись кожного», – зазначив Олександр Ткаченко, заступник міського голови Трускавця.   

Відтепер, зустрічі такого формату в міській раді, будуть частішими, оскільки планка піднята високо, плануються соціальні рекламні ролики, бігборди, семінари не лише для молоді а й для їхніх батьків. Як зазначив Олександр Ткаченко, заступник міського голови, у місті має проводитись якомога більше реальних заходів спрямованих на профілактику залежності від алкоголю, наркотиків, куріння. «Ми не збираємось тут для галочки, ми тут для того, щоб знайти способи повідомити наших дітей усіх мешканців про шкоду, яку може заподіяти алкоголь, чи інший наркотик. Ми шукатимемо нових сучасних методів і залучатимемо всі наші сили для цього», – наголосив Олександр Ткаченко.  Над більш детальним планом дій учасники круглого столу працюватимуть вже у вівторок наступного тижня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *