В умовах війни управління праці та соціального захисту населення Трускавця продовжує видавати довідки ВПО, приймати заяви на грошову допомогу та забезпечувати виплати усіх державних допомог незахищеним категоріям громадян.

Як розповіла Віра Ільницька, начальниця управління, Трускавець прийняв величезну кількість переселенців і левова частка з них звертається за довідками внутрішньо переміщеної особи. Оскільки й досі функція оформлення довідки ВПО не працює в Дії, вся робота “впала” на працівників управління. Тут роблять все можливе, аби реєстрація проходила швидше, щоб люди отримали допомогу за березень і квітень (щомісячна виплата по 2 тис. грн кожному, хто виїхав з районів активних бойових дій та 3000 на дитину, людину з інвалідністю).

Якщо до повномасштабного вторгнення російських окупантів для реєстрації таких осіб був залучений один працівник, то зараз реєстрацію в Єдиній Інформаційній Базі ВПО проводить десять спеціалістів. До квітня людей приймали в рамках живої черги, зараз це відбувається за попереднім записом. За день можуть опрацювати до 300 заяв, але це за умови, що не висне програма, а таке трапляється досить часто. Буває так, що записується одна людина, але крім себе, вона реєструє своїх дітей, є й інші фактори, чому реєстрація не відбувається так швидко, як би того хотілося. До людей з інвалідністю (які є повністю обмеженими в русі) працівники приходять додому, беруть відповідні дані для реєстрації, щоб усі мали можливість отримати виплати.

Зафіксовані й випадки зловживання зі сторони переселенців, але соціальні працівники не хочуть на цьому акцентувати, адже в такий час готові до різних викликів.

Зазначимо, що наразі виплачувати допомоги на проживання для ВПО Урядом не розпочаті, але, наприклад, у Трускавці за наявності довідки переселенці почали отримувати продуктові набори від місцевого благодійного фонду. Більше на тему допомоги, її призначення, або втрати статусу ВПО та роботи управління праці та соціального захисту населення ТРМ розповіла його керівниця Віра Ільницька

Залишити відповідь

Перейти до вмісту