29 липня воїни наймолодшої та найсучаснішої складової Збройних Сил України —  Сил спеціальних операцій (ССО) — святкують своє професійне свято. Це відносно нове офіційне військове свято. День Сил спецоперацій ЗСУ встановлено указом президента України від 26 липня 2016 року з метою «подальшого розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в забезпеченні обороноздатності держави».

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ обрано бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на ви!».

Сили спеціальних операцій —  рід Збройних Сил, який становлять добре навчені та мотивовані військові, здатні вести підривну діяльність в тилу ворога, організовувати партизанську боротьбу на окупованих територіях, звільняти важливих заручників або захоплювати ворогів. До складу ССО входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій.

Нову символіку й однострої остаточно затверджено наказом МО                   № 606 від 20 листопада 2017 року.

В зв’язку зі специфікою служби про реальні досягнення бійців ССО відомо не багато. За застарілою інформацією, що було офіційно оприлюднено, станом на 17 січня 2019 року, 294 воїни були нагороджені державними нагородами, 4 воїни отримали звання Герой України.

Сили спеціальних операцій першим серед інших видів військ Збройних Сил досяг сумісності із НАТО. Зокрема 24 липня 2019 року 140-й центр Сил спеціальних операцій ЗСУ пройшов сертифікацію як підрозділ SOF (Special Operations Forces) і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО (NATO Response Force, NRF).

Вітаємо спецпризначенців ССО з професійним святом та бажаємо їм якомога більше мирних та спокійних днів, міцного здоров’я та незламної віри у свої сили та перемогу нашої держави.

Нехай у ваших оселях панують злагода та затишок. Ви – військова еліта України, і ми пишаємося вашою мужністю та щоденними здобутками!.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту