В Художньому музеї Михайла з 25 березня відкривається персональна виставка авторської кераміки Вікторії Никифорак «Дотик рідної землі».

Понад 300 керамічних виробів: тарелі, миски, дзбанки, горнятка, вази, підсвічники, пляшки, підноси, куманці, декоративні обереги та скульптурки. Сюжетні мотиви притаманні традиційній косівській кераміці в жовто-зелено-коричневих барвах з квітковими та сюжетними мотивами і складною технологією виготовлення. Усі роботи створені майстринею за останні півтора року.

Вікторія Никифорак – майстриня із с. Яворова Косівського району. Уродженка Закарпаття, випускниця Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ (2018 р.), молода майстриня понад шість років переймала досвід та навчалася майстерності створення косівської мальованої кераміки у найвідоміших гончарів.

На становлення та формування творчого стилю керамістки вплинула творчість Іванни Козак-Ділети, Марії Гринюк та Валентини Джуранюк. І саме мудрі настанови і навчання від досвідчених майстрів додали їй впевненості у власних силах.

З 2020 року Вікторія почала працювати самостійно у власній майстерні, ретельно вимальовуючи кожен елемент уже за власним стилем і створивши чудову колекцію керамічних рукотворів.

Вона учасниця багатьох фестивалів та виставок: фестивалю «Дні Карпатської культури», фестивалю кераміки, ремесел та фольклору «Мальований дзбанок», виставки «Косівська мальована кераміка». Представляла авторські твори у рамках щорічного форуму у м. Кошиці «Словаччина». З 2023 р. є майстринею народної творчості Прикарпаття.

Перейти до вмісту