У Трускавці запрацювала Рада внутрішньо переміщених осіб (далі – Рада ВПО) при міському виконавчому комітеті.

В 2023 році всі охочі ВПО могли подати заяви на включення до складу Ради. Абсолютна більшість осіб, котрі подавали заяви, ввійшли до складу Ради ВПО. Не ввійшли хіба ті, котрі вважали, що Рада працює на платній основі, тож потім забрали свої заяви.

Розпорядженням міського голови Трускавця Андрія Кульчинського № 19-р від 22 січня 2024 року затверджено персональний склад Ради ВПО. До неї ввійшло 24 особи, серед них 8 – представники органу місцевого самоврядування, 4 – представники громадських організацій, 12 – безпосередньо ВПО.

Від ОМС до складу Ради ВПО ввійшли секретар міської ради Наталія Пономаренко, начальниця управління праці та соціального захисту ТМР Віра Ільницька, начальниця відділу з прийняття рішень управління праці та соціального захисту ТМР Романія Шимків, начальниця служби у справах дітей ТМР Леся Дребот, начальниця Центру соціальних служб Надія Онаць, заступниця директора КНП «Трускавецька міська лікарня» Галина Оленич, головний спеціаліст відділу освіти ТМР Іванна Стасишин, начальниця управління комунальної власності ТМР Ольга Сегер.

Громадські організації, представлені в Раді ВПО: ГО «ГЦ «Університет Третього Віку», ГО «ІЦ «Толока», ГО «Світле життя», ГО «ЕйрЛайт», ГО «Карітас Трускавець». Четверо представниць громадських організацій: Олена Пилат, Ольга Футалаш, Наталія Івасівка та ВПО Тетяна Моісеєва-Шиленко.

Решта 12 членів Ради ВПО – це представники різних професій та регіонів. Медики, вчителі, пенсіонери, ВПО з Маріуполя, Херсона, Покровська, Донецька, Краматорська та інших українських міст – всіх їх об’єднує активна громадська позиція, прагнення допомогти собі та іншим у вирішенні нагальних питань. А таких питань є багато, і, на жаль, не завжди їхнє вирішення залежить від органу місцевої влади. Тому Рада ВПО має систематизувати потреби, визначити їхню пріоритетність, генерувати ідеї, покращити поінформованість ВПО, поліпшити захист їхніх прав, лобіювати їхні інтереси не лише на рівні міста/громади, а й на рівні району, області, України, стукати в двері міністерств та відомств, щоб голос внутрішніх переселенців був почутий.

Установче засідання Ради ВПО у Трускавці відбулося сьогодні, 26 січня. Головуючою на засіданні була секретар ради Наталія Пономаренко, секретар засідання – Віра Ільницька. До лічильної комісії було обрано Наталію Івасівку, Лесю Дребот та Надію Сенько. Рада ВПО визначилася зі своїм керівним складом:

– головою Ради ВПО обрано ВПО з десятирічним стажем, голову ГО «Ініціативний центр «Толока», студентку Українського Католицького Університету Тетяну Моісеєву-Шиленко, котра має колосальний досвід в реалізації проєктів,

– заступником голови обрано Романа Петруковича (з числа ВПО),

– секретарем організації обрано Романію Шимків з управління праці та соціального захисту населення.

Присутні ВПО перезнайомилися між собою та обговорили найболючіші питання. Серед них: відсутня чи недостатня гуманітарна допомога, брак інформації для потребуючих роботи, потреба посилення діяльності в сфері молодіжної політики, потреба розвитку реабілітаційного потенціалу Трускавця, активне дозвілля та інші.

Як вирішувати проблеми та куди найперше спрямувати свою енергію Рада ВПО вирішуватиме на своєму наступному засіданні, котре заплановане на першу декаду лютого. А взагалі Рада ВПО повинна збиратися не менше одного разу в квартал, хоча, судячи з запалу її учасників, можна прогнозувати, що зустрічі відбуватимуться щомісяця.

Побажаємо Раді ВПО м. Трускавця плідної праці на благо всіх українських громадян, котрі в час війни знайшли прихисток в Трускавецькій територіальній громаді. Станом на кінець січня 2024 р. в нашій громаді офіційно зареєстровано 13801 ВПО, а загальна кількість тих, хто офіційно реєструвався в Трускавці з початку повномасштабної війни – понад 23 тисячі осіб. Окрім того в місті та громаді проживають ВПО, котрі з певних причин не проходили офіційну реєстрацію в органах влади чи в «Дії».

ВПО у Трускавці – це не лише додаткове навантаження на інфраструктуру, але й великий потенціал, не лише проблеми, але й можливості, не лише російська мова, але й щирі патріоти, котрі вірять в Українську Перемогу та наближають її своїми вчинками, своїм волонтерством. Багато з них залишиться тут жити навіть після завершення війни, тож інтеграція ВПО у трускавецьке суспільство – це те, що необхідно робити правильно, адже наша сила в єдності!

Перейти до вмісту