Холера — гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholera. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів. Враховуючи факти руйнування підприємств критичної інфраструктури України в ході військової агресії російської федерації, питання попередження виникнення інфекційних хвороб, пов’язаних з водним шляхом передачі набуває особливої актуальності.
Симптоми холери:
– Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі;
– Частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
– Через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
– Загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
– Холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
– Шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
– задишка, різка слабкість.
При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
– не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
– не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
– дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
– використовуйте чисту воду;
– мийте овочі і фрукти перед вживанням;
– ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже за 1 хвилину.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Лікар-епідеміолог Дрогобицького РВ ДУ “ЛОЦКПХ МОЗ України” Андрій Блажкевич