Реальна загроза: холера

Холера — гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholera. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів. Враховуючи факти руйнування підприємств критичної інфраструктури України в ході військової агресії російської федерації, питання попередження виникнення інфекційних хвороб, пов’язаних з водним шляхом передачі набуває особливої актуальності.

Симптоми холери:

– Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі;

– Частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає  багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

– Через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;

– Загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

– Холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

– Шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

– задишка, різка слабкість.

При своєчасній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

– не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;

– не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

– дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

– використовуйте чисту воду;

– мийте овочі і фрукти перед вживанням;

– ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням. Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже за 1 хвилину.

При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Лікар-епідеміолог Дрогобицького РВ ДУ “ЛОЦКПХ МОЗ України” Андрій Блажкевич

Залишити відповідь

Більше...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
acf-taxonomy
acf-post-type
news
announce
institution
session
deputy
mayor
economics
doc