Минулого тижня в місті-побратимі Трускавця м. Сьвіноуйсьцє (Республіка Польща) відбувся перший польсько-український інтеграційний фестиваль. Захід з багатьма атракціями проходив у Концертній Мушлі на Променаді. Під час фестивалю можна було скуштувати традиційні українські страви, приготовані громадянами України, які проживають у Сьвіноуйсьці: борщ, пампушки, домашню ковбасу, зрази, коровай, вареники з різною начинкою, пиріжки, млинці, сирники, голубці, сало та ін.

Також у програмі не забракло ігор для дітей (мильні бульбашки, малювання обличчя, рухливі анімації, призи та майстер-класи з рукоділля тощо). Було розгорнуто фотовиставку красивих місць України, а також тих, які зруйновані війною. Окрасою фестивалю стала польська та українська музика (в т.ч. гра на бандурі, танці, вокальні виступи, акапельний спів).

 На сцені виступали Заслужені артисти України Роман Скорпіон, Ростислав Кушина, Божена Дар, а також солістка Волинської обласної філармонії Уляна Томчук, хор «Osada Pieśni Grodno» та талановиті українки, які тимчасово проживають у Свіноуйсці (Олівія та Михайлина Лозинські, Марічка Солдатенко, Соломія Наворинська, Софія та Катерина Каліка, Марія Осокіна, Варвара Томчук, Марія Абрамович, Анастасія Зелюк).

Організатори та спонсори заходу: Павел Суйка – заступник міського голови Сьвіноуйсьця, Павло Матвійчук (БФ «Asysta UA»), фонд «Speak Up», Олександр та Анастасія Оніщуки, Лариса Васильчук (Best Work), Віктор Коблянський (магазин «Україночка»), MДK, Лілія Коцюба-Ткач (УМ), громадяни України, котрі проживають в Сьвіноуйсьці.

Під час фестивалю фонд «Asysta UA» проводив публічний збір коштів, які будуть передані на допомогу Україні до Трускавця – міста-партнера Сьвіноуйсьця. Розглядаються різні варіанти що саме купити для захисників України за виручені від фестивалю кошти.

Друзі пізнаються в біді, і повномасштабна агресія московії проти України показала, що Польща є нашим надійним другом, котрий відразу ж поспішив нам на допомогу і продовжує її надавати постійно. Дякуємо, Сьвіноуйсьцє! Дякуємо, Польщо! Dziękujemy, Polsko, za wsparcie!

Відео з фестивалю (польською мовою) можна переглянути за посиланням https://www.zachodniopomorska.tv/wiadomosci/8172,festyn-w-muszli-organizatorzy-pozytywnie-zaskoczeni

Залишити відповідь

Перейти до вмісту