Сьогодні, 17 квітня, в конференц-залі готелю «Трускавець 365» проходить семінар на тему «Державна реєстрація актів цивільного стану» для представників 10 громад Львівської області (5 – з Дрогобицького району, 5 – з Самбірського району). Нагадаємо, що всього на Львівщині є 73 громади, отже, цим навчанням охоплено 1/7 з них.

Організатори семінару-тренінгу: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Львівській області Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України та Дрогобицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Дрогобицькому районі Управління державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України.

Вагому підтримку в організації заходу надала керуюча справами міськвиконкому Трускавецької міської ради Олена Петранич.

На початку зустрічі з вітальним словом виступили представники організаторів тренінгу – Ірина Олива з обласного відділу ДРАЦС та Лілія Грицьків з Дрогобицького районного відділу ДРАЦС.

Зокрема, Ірина Степанівна акцентувала увагу на тому, що триває реформа системи реєстрації актів цивільного стану, і органи місцевого самоврядування перебирають на себе частину повноважень РАЦСів. Наприклад, на Дрогобиччині 4 РАЦСи (Дрогобицькі міський та районний, Трускавецький та Бориславський міські) були об’єднані в один, і це спочатку спричинило певні незручності мешканцям. Та водночас це спонукало ОМС (органи місцевого самоврядування) приймати рішення про делегування повноважень.

Для прикладу, у Трускавецькій громаді на 63 сесії Трускавецької міської ради таке рішення було прийнято 4 квітня 2024 року. Старости сіл, пройшовши відповідне навчання, можуть теж реєструвати народження, одруження, смерть, видаючи людям відповідні свідоцтва. Делеговані повноваження отримали і у міському відділі РАЦС, можливе і надання таких повноважень (у тому числі віддалених) працівникам ЦНАПу.

До речі, участь в сьогоднішньому семінарі від Трускавецької громади беруть керуюча справами міськвиконкому Олена Петранич, старости Мирон Флюнт, Василь Ірод, Мар`яна Мазурик, Тетяна Сухроменда, начальник відділу ДРАЦС Роман Костишин, державний реєстратор Руслана Федурко, інші уповноважені на виконання таких дій особи.

Всі вони зможуть у майбутньому видавати на місцях свідоцтва про народження чи смерть, реєструвати шлюб. Натомість прерогатива видачі свідоцтв про розірвання шлюбу, про зміну імені, а також про внесення змін, доповнень чи поновлення актових записів залишиться виключно за відділами РАЦС, які підпорядковані Міністерству юстиції України.

Після виступу Ірини Оливи на тему «Делеговані повноваження з державної реєстрації актів цивільного стану» естафету підхопила начальниця Галицького районного відділу ДРАЦС у м. Львові Юлія Логай, яка зосередилася на висвітленні основних аспектів реєстрації народження та шлюбу.

Наступні доповідачі висвітлюють теми видачі та зберігання бланків свідоцтв та іншої документації, роботу з реєстрами, роботу з ЦНАП, послугу «є-Малятко» тощо.

У всіх виступах провідною ниткою проходила тема відсутності конкуренції між структурними одиницями Мін`юсту та ОМС, те, що немає речей головних чи другорядних. Послуги людям потрібно надавати, причому зручно та якісно. Як наголосила Ірина Олива, Дрогобиччина, зокрема і Трускавецька громада однією з перших почала йти цим непростим, але незворотнім шляхом, і тому зараз знаходиться не так далеко від фінішної прямої цього процесу.

Перейти до вмісту