У Трускавці за 5 місяців (березень-липень) 2020 р. було зафіксовано всього лише 25 хворих на COVID-19, причому частина з них не проживає у місті-курорті. Як повідомив сьогодні, 28 липня, на щотижневій оперативній нараді в Трускавецькій міській раді головний лікар міської лікарні Ігор Стасик, з цих 25 осіб 15 вже вилікувалися (з них 7 медичних працівників та 1 дитина).
Станом на сьогодні хворими на COVID-19 у Трускавці залишається 10 осіб, у тому числі 1 медик (не є працівником міської лікарні). З них тільки 2 лікуються стаціонарно, натомість 8 перебуває вдома. Богу дякувати, важких форм перебігу хвороби не було, не було і смертельних випадків. Подолаємо COVID-19 разом, дотримуючись рекомендованих санітарно-гігієнічних вимог та заходів!
Також на нараді було повідомлено про моніторингові обстеження закладів торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування населення в м. Трускавець, які проводяться представниками Дрогобицького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, Трускавецького відділення поліції Дрогобицького відділу поліції ГУ НП у Львівській області та структурними підрозділами Трускавецької міської ради (планово-економічний відділ та сектор з питань цивільного захисту відділу з питань діяльності правоохоронних органів, оборонної та мобілізаційної роботи). Як зазначила керівниця сектору з питань цивільного захисту Ірина Зомбік, грубих порушень не виявлено.
На усунення виявлених порушень дано 10 днів. Переважно це порушення несуттєві, для прикладу, не представлено документи, які підтверджують якість дезінфекційних і антисептичних засобів, відсутні тимчасові мітки в зоні черг, відсутні окремі контейнери для використаних масок тощо.
У всіх обстежених закладах з керівниками суб’єктів господарювання та їхніми працівниками проведено роз’яснювальну роботу та надано пропозиції щодо усунення встановлених невідповідностей. Якщо заклади не будуть дотримуватись усіх рекомендацій, визначених постановами головного санітарного лікаря України, суттєво збільшуються шанси виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань, у тому числі COVID-19.
На підставі статті 30 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» на територіях, де встановлено карантин, місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування надається право запроваджувати більш жорсткі, ніж встановлені нормативно-правовими актами, вимоги щодо якості, умов виробництва, виготовлення та реалізації продуктів харчування, а також установлювати особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних, та інших заходів.