Вперше у Трускавці в рамках співпраці Трускавця й італійського міста Фрозіноне 12 червня відбувся кулінарний майстер-клас для шефів та кухарів місцевих ресторанів. Впродовж кількох годин в режимі нон-стоп італійський шеф-кухар Антоніо Андреоцці розповідав і показував майстерність готування традиційних страв, використовуючи лише італійські продукти та рецепти.
Як розповіла одна з організаторів заходу Наталія Скибак, начальниця управління розвитку громади Трускавця проєкт “Italy Space” у нашому місті відбувся завдяки Ауґусто Честра, який є президентом Асоціації підприємців італійського міста Фрозіноне (реґіон Лаціо). З ним делегація з Трускавця познайомились, коли перебувала з офіційним візитом в місті-партнері К’янчано-Терме (італійський курорт). Тоді відбулась зустріч не лише на рівні адміністрацій, а й з представниками бізнесу. Ауґусто Честра став великим шанувальником України й нашого партнерства, відтоді 6 разів відвідав Трускавець. Він багато займається благодійництвом, працює з людьми, які обмежені в русі, малозабезпеченими сім’ями, і через свої волонтерські проєкти познайомився з отцем Андрієм Боднаром, який є директором професійного навчально-просвітницького центру імені св. Івана Боско у Львові. На їхній базі було розроблено курс для дітей, які перебувають у центрі. А тепер спільно запровадили курс на платній основі для професійних кухарів.
«Курс навчання італійської кухні “Italy Space” проходив кілька днів у Львові. Ми, також були запрошені, й там народилась ідея провести таке навчання у Трускавці. За день-два нам вдалось зорганізувати, запросити шефів та кухарів наших ресторанів. В рамках цього заходу ми бачимо, що у нас зав’язались дружні відносини. Нашим завданням було ще і створити атмосферу, за що ми дякуємо Народному Дому Трускавця (керівник Людмила Лесишак) за сприяння, Юрію Дякунчаку, який подарував чудову музичну презентацію. Все відбувалось на базі готелю Трускавець 365, які надали нам усе необхідне, що стосується обладнання та допомоги кухарів й офіціантів, продуктами забезпечили нас наші італійські партнери», – розповіла Наталія Скибак.
Власне завдання такого заходу, найперше познайомитись та зробити наші міжкультурні зв’язки сильнішими. Пандемія завадила офіційно укласти договір про співпрацю, але не перекреслила дружні відносили Фрозіноне і Трускавця загалом. Гості з Італії в Україні вперше й обов’язково розкажуть про Трускавець друзям і самі тепер зможуть до нас приїжджати, адже тут вони отримали максимум позитивних емоцій. Продовжуватиметься діалог на рівні бізнесу, в рамках популяризації якісного харчування, яке насправді пропагує і шеф Антоніо Андреоцці. Адже важливо, щоб гості з Європи приїжджали до нас на лікування й мали шанс правильно харчувались.
«Трускавець має гарні практики харчування, але час змінюється і зараз цікаво давати клієнту, відпочивальнику нові прогресивні підходи на основі здорових продуктів, таких до яких вони звикли. Наша зустріч це ще інвестиція в мир – співпраця, обмін знаннями, емоціями – це є цінним сьогодні», – наголосила начальниця управління розвитку громади Трускавця.
Зазначимо, що відвідини заходу та участь у майстер-класі була безплатною. Усі хто зареєструвався для участі отримав сертифікати від шефа Антоніо. За великий вклад у розвиток партнерства між Трускавцем та італійськими містами Ауґусто Честра нагородив іменними відзнаками Андрія Кульчинського, міського голову Трускавця, а також Зоряну Скибак, начальницю відділу з питань депутатської діяльності міської ради.
Гості свята отримали чимало позитивних емоцій від спілкування, музики, та, звісно, італійських страв. Попереду нові зустрічі, які подарують немало цікавих та необхідних відкриттів для охочих відшліфувати кулінарні вміння.
До слова, з вересня у Львові діятимуть професійні курси для кухарів, які хочуть навчитись готувати автентичні італійські страви й не тільки. В рамках “Italy Space” є можливість супроводу, коли шеф-кухар з Італії приїжджає і консультує місцевих кухарів, або поставить кухню в тому чи іншому закладі.