Трускавецьке управління ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує для ознайомлення та використання в роботі!
Профілактика гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь
У зв’язку з реєстрацією спалахів гострих кишкових інфекцій на території області та з метою запобігання гострим кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, пов’язаним з проведенням масових заходів (вечірок, святкових зібрань, банкетів, ювілеїв, хрестини, поминальні обіди, інших) на об’єктах громадського харчування, суб’єкти господарювання (юридичні особи, фізичні особи-підприємці), які проводять діяльність на будь якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані забезпечити:
– реєстрацію потужності в ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області;
– дотримання належного рівня гігієнічних вимог (набір приміщень, водо постачання, обладнання тощо);
– наявність нормативних документів, що регламентують санітарні та ветеринарні норми відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та інших чинних нормативних документів та їх дотримання на підприємстві;
– наявність супровідних документів на харчову продукцію та сировину, які надходять на підприємство відповідно до законодавства;
– наявність нормативної документації на весь асортимент страв, виробів, що виготовляються та реалізуються;
– лабораторний контроль за якістю сировини, яка надходить, та виготовленої продукції, страв;
– недопущення реалізації небезпечної, фальсифікованої алкогольної продукції;
– дотримання вимог технологічного процесу приготування страв, запобігання перехресному забрудненню;
– дотримання правильного маркування, безпечного зберігання продукції, використання сировини, напівфабрикатів тощо;
– дотримання термінів проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів персоналу, гігієнічного навчання;
– чистоту приміщень (проведення щоденного прибирання та санітарного дня з генеральним прибиранням та дезінфекцією);
– проведення контролю за шкідниками, поводження з відходами відповідно до чинного законодавства;
– недопущення знаходження на підприємствах громадського харчування сторонніх осіб (без медичних оглядів, не обізнаних з правилами особистої гігієни тощо);
– недопущення використання страв, виготовлених в домашніх умовах.
Шановні керівники закладів громадського харчування!
Дотримуючись цих основних правил, Ви забезпечите населення доброякісними стравами і зможете запобігти виникненню харчових отруєнь та передачі гострих кишкових захворювань через харчові продукти!