Як вберегтися від ботулізму?

За оперативними повідомленнями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Україні з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24-х випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.

Ботулізм — це інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Захворювання виникає раптово після вживання не доброякісних продуктів: риби (в’яленої, соленої, копченої), м’ясних продуктів (шинки, ковбаси), маринованих грибів і огірків, овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату. Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття «сітки» перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

Тому, неодноразово наголошуємо населенню, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:

– для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;

– суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;

– домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;

– бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму і з проведенням відповідного лабораторного контролю;

– не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію із здутих (бомбажних) банок;

– швидко і ретельно чистити рибу, обов’язково видаляти з неї кишки;

– купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

– сировину перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;

– не купуйте рибу та рибну продукцію у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет-мережу та в місцях стихійної торгівлі.

При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно введена протиботулінічна сироватка допоможе врятувати життя хворому. Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Будьте обережні і не забувайте, що будь-яке отруєння не проходить безслідно!

Дрогобицьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області

Більше...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
acf-taxonomy
acf-post-type
news
announce
institution
session
deputy
mayor
economics
doc