19 травня під головуванням депутата Андрія Тріщука відбулося засідання постійної депутатської комісії Трускавецької міської ради з гуманітарних питань (освіти, культури, соціального захисту, охорони здоров’я, молодіжної політики), депутатської діяльності, законності, етики, регламенту, місцевого самоврядування.

На комісії розглянули тільки два питання – про хід та стан справ щодо виходу православної громади св. пр. Іллі м. Трускавця зі складу Львівської єпархії УПЦ та про хід виконання рішення Трускавецької міської ради № 1574 від 04.11.2021р. «Про ліквідацію інспекції з питань благоустрою, створення відділу контролю за станом благоустрою і сектору паркування Трускавецької міської ради та внесення змін до структури виконавчих органів Трускавецької міської ради та загальної їх чисельності».

Ситуацію з дійсним станом справ у парафії св. пр. Іллі пояснили представники Парафіяльної ради Анжела Скрипченко, Марія Федак та Ольга Слободян. 3 квітня ц.р. парафія на своїх зборах вирішила покинути УПЦ, про що відповідним чином було повідомлено Львівську єпархію УПЦ. Документ про отримання Львовом цього звернення датований 13.04.2022 р. Більше місяця тому трускавецькі парафіяни з громади св. Іллі звернулися на Фанар, тобто до представника Вселенського Патріархату Його Святості Варфоломія І з проханням прийняти парафію під свою опіку. Оскільки таких звернень є чимало і їхня кількість збільшується, то розглядається питання утворення Вселенським Патріархатом окремого додаткового Екзархату для України. Отже, спільно з парафіями ПЦУ ті парафії, які вийшли з підпорядкування московського патріархату, творитимуть єдність та сопричастя з Вселенським Патріархом Варфоломієм, хоча і в різних адміністративно церковних структурах. Для розуміння: це можна порівняти з греко-католиками та римо-католиками, які в Україні хоча й творять окремі церкви (УГКЦ, РКЦ в Україні та дві апостольські адміністратури на Закарпатті), проте все ж є єдиною Католицькою Церквою. Подібно і православні церкви в Україні творитимуть єдину помісну Православну Церкву, хоча й матимуть різних митрополита, екзарха та єпископів.

До речі, на Дрогобиччині Трускавець став першим і поки що єдиним населеним пунктом, де православна громада де-факто покинула лоно УПЦ і зробила ряд кроків до приєднання до Вселенського Константинопольського Патріархату. На Святій Літургії у цій трускавецькій парафії поминають патріарха Варфоломія.

Важливу роль у цьому процесі відіграла і конструктивна тверезомисляча позиція міської влади, в тому числі й депутатського корпусу. Завдяки злагодженим діям у Трускавці не допущено до жодних актів насильства, переслідувань на релігійному ґрунті, обмежень прав та свобод людини, у тому числі права на свободу віровизнання. Православна парафія пророка Божого Іллі виявила високу свідомість та зробила те, що вартувало б зробити вже давно. Як кажуть, краще пізно, ніж ніколи.

В обговоренні цього питання на комісії взяло участь біля половини депутатського корпусу міськради, найактивнішими були депутати Андрій Гнідан, Богдан Габшій, Анатолій Стародуб, Юрій Наконечний та Іванна Кенц-Березюк.

Друге питання розглянули значно швидше, адже процес ліквідації інспекції з питань благоустрою та створення відділу контролю за станом благоустрою і сектору паркування Трускавецької міської ради розпочато ще з кінця минулого року, хоча він і затягнувся через війну. Керуюча справами міськвиконкому Олена Петранич доповіла не тільки про те, як функціонуватиме відділ контролю за станом благоустрою та сектор паркування у його складі, а й про загальну ситуацію у виконавчих органах, зокрема про ті заходи, які вчиняє міська влада задля економії бюджетних коштів. Пояси однозначно затягуються тісно, окрім тривалих відпусток за власний рахунок працівників бюджетної сфери чекає й оптимізація (інакше кажучи, скорочення штатів). Першою ознакою фінансових негараздів є затримки в зарплаті для працівників бюджетних установ, у тому числі вчителів, чия зарплата виплачується не з коштів місцевого бюджету, а з державної освітньої субвенції. І це стосується, звичайно, не лише Трускавця, а всієї України.

Так що попереду – включення режиму максимальної економії задля нашої спільної перемоги над ворогом.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту