Трускавецька ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування до контролюючого органу за місцем податкової адреси необхідно не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу подати відповідну заяву,тобто граничний термін подання  заяви для сплати єдиного податку з 01 січня 2023  року – не пізніше 16 грудня 2022 року.

Форма заяви затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 липня 2019 року № 308. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Перехід на спрощену систему оподаткування  можливий лише один раз протягом календарного року та за умови відповідності критеріям, які дають право на обрання спрощеної системи (протягом року, що передує періоду переходу).

Обсяг доходу фізичної особи – підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування протягом календарного року не повинен перевищувати :

І група –167 розмірів мінімальної заробітної  плати,  встановленої  законом на 1 січня     податкового звітного року – у 2023 році  – 1118900 гривень;

ІІ група – 834 розміри мінімальної заробітної  плати, у 2023 році – 5587800 гривень;

ІІІ група – 1167 розмірів мінімальних  заробітних  плат, у 2023 році – 7818900 гривень.

Не можуть бути платниками єдиного податку платники,  які на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку мають податковий борг, крім безнадійного що виник внаслідок форс-мажорних обставин.

Крім цього на час дії воєнного стану на території  України суб’єкти господарювання можуть скористатися особливостями оподаткування та перейти на спрощену систему третьої групи зі ставкою податку 2%. Діючі суб’єкти господарювання, які скористаються особливостями оподаткування вважатимуться такими платниками з наступного робочого дня після подання заяви. 

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності застосовується відповідно до  вимог глави 1  Розділу XIV Податкового Кодексу України.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту