/Рада ухвалила Законопроєкт щодо комплектування Збройних Сил України посадовими особами офіцерського складу на особливий період/

Верховна Рада дозволила надавати офіцерські звання військовим, які мають бойовий досвід, але не мають військової вищої освіти.

20 березня 2023 року відповідний законопроєкт № 8339  підтримали 283 народних депутатів.

Для отримання первинного офіцерського звання та прийняття на службу за контратом офіцерів було успішне навчання у військових закладах вищої освіти або військових навчальних підрозділах вишів. Під час дії особливого періоду, наприклад, воєнного стану, підставою може бути вища освіта не нижче за бакалавра з проходженням курсу військової підготовки, що відповідає профілю службової діяльності.

Ще у квітні 2022 року президент дозволив призначати військових рядового складу на офіцерські посади, якщо вони мають бойовий досвід. Однак депутати помітили у ньому неточності.

Наприклад, навіть після отримання рядовими солдатами, які мають бойовий досвід, офіцерських посад вони продовжують проходити службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу. Тобто отримують за свою службу інші суми коштів.

Тепер же депутати дозволили на період воєнного стану приймати на військову службу за контрактом та надавати тоді ж первинне офіцерське звання захисникам без військової вищої освіти, але з бойовим досвідом.

Вони мали проходити військову службу в зоні бойових дій не менш ніж 6 місяців.

Водночас ці люди зможуть пройти курс військової підготовки за напрямом, що відповідає профілю службової діяльності до або після призначення на посаду, але не пізніше ніж упродовж 6 місяців від дня припинення воєнного стану.

Також у законопроєкті є поправка, яка на час воєнного стану дозволяє приймати на військову службу за контрактом як офіцерів людей від 20 до 40 років. Раніше граничний вік був до 30 років.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту