Згідно з наказом відділу освіти ТМР №33-ОД від 16.02.2024р. «Про організацію і ведення цивільного захисту в системі освіти Трускавецької міської територіальної громади Львівської області на 2024 рік», плану основних заходів підготовки цивільного захисту на 2024 рік відділу освіти Трускавецької міської ради та з метою проведення практичних заходів, які передбачені планами цивільного захисту і програмами курсів «Основи здоров’я», «Захист України», «Фізичної культури» 12 квітня 2024 року в СЗШ №3 м. Трускавець відбувся День цивільного захисту (ЦЗ).

Протягом дня було реалізовано низку заходів, до організації та проведення яких було залучено увесь склад працівників школи та учні 2-11 класів.

Виставка малюнків учнів з тем безпеки життєдіяльності, правил поведінки, видів небезпек (Ярчук А.В.). Превентивні бесіди з учнями (вчителі-предметники, класні керівники).

Евакуація учнів початкової школи по сигналу “Тривога” та повідомлення “Увага! Хімічна небезпека!”.

Проведення практичних занять з домедичної допомоги (Дашко Н.В., Салань Є.П.).

Вікторина “Мої дії під час надзвичайної ситуації” (Баняс О.А.). Відпрацювання з учнями алгоритму дії під час виникнення радіаційної загрози.

В програмі дня також відбулось відкриття класу безпеки. Згідно з наказом МОН від 10.02.2023 №135 “Деякі питання створення та функціонування класів безпеки у закладах освіти” клас безпеки в СЗШ №3 м. Трускавець має необхідне оснащення, яке тематично та функціонально поєднується у таких осередках:

🧭зона мінної безпеки;

🧭зона для перегляду відеоуроків та презентацій;

🧭зона БЖД;

🧭зона пожежної безпеки;

🧭зона психологічного розвантаження;

🧭зона домедичної допомоги;

🧭ігрова зона.

Зонування приміщення класу дає змогу максимально ефективно використати площу класної кімнати та згрупувати необхідні засоби навчання залежно від теми, яка буде розглядатися з учнями. Успішно випробували клас безпеки у дії Савчин Г.М., Ганчарик О.В., які провели з п’ятикласниками урок з основ здоров’я безпеки та добробуту. Педагоги по-максимуму залучали учнів до роботи в означених тематичних осередках, мандрували безпечним середовищем.

Як використовуються клас безпеки прийшли проінспектувати начальник відділу профілактичної роботи Дрогобицького районного управління ГУ ДСНС України у Львівські обл. полковник служби ЦЗ Худик Роман, головний інспектор відділу запобігання надзвичайних ситуацій Дрогобицького районного управління ГУ ДСНС України у Львівській обл. підполковник служби ЦЗ Сарахман Святослав, головний спеціаліст відділу освіти Трускавецької міської ради Гуняк Руслан.

Наймасовішим заходом була евакуація учнів 5-11 класів та особового складу школи після сигналу “Тривога” та повідомлення “Увага! Пожежа!”. На стадіоні школи з восьмикласниками було проведено комбіновану естафету з елементами ЦЗ (СаланьЄ.П., Марголич А.В., Гнатків А.І.).

Далі здобувачів освіти чекали представники сил цивільного захисту, які розмістили на стадіоні засоби цивільного захисту, протипожежну, аварійно-рятувальну та іншу спеціальну техніку. Це й обладнання та механізми, прилади, інструменти медичного призначення, лікарські засоби, засоби колективного та індивідуального захисту, які призначені та використовуються під час виконання завдань цивільного захисту.

🚨🚑 Медичні працівники Трускавецької міської лікарні Грицик Марян та Ільченко Тетяна з використанням обладнання карети швидкої допомоги та спецзасобів розповідали учням про особливості надання екстреної медичної допомоги постраждалим у районі надзвичайної ситуації, особливості їх транспортування до закладів охорони здоров’я.

🚨🚐 Представники Дрогобицького райвідділу ДУ “Львівський ОЦКПХ МОЗ” – завідувачка санітарно-гігієнічної лабораторії Мельник Алла, фахівець з ДФНС Кравчук Оксана, помічник лікаря епідеміолога Сов’як Наталя розкривали особливості організації аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, а також радіаційного, хімічного, біологічного, медичного захисту населення. Розповіли про загрози викидання небезпечних хімічних, радіоактивних і біологічно небезпечних речовин, що характеризуються фізичною, хімічною, біологічною чи іншою дією, перевищенням нормативних показників і створюють загрозу життю, здоров’ю людини.

🚨🚒Святослав Сарахман з бригадою аварійно-рятувальної служби показали учасникам заходу засоби протипожежного захисту – технічні засоби, призначені для запобігання, виявлення, локалізації та ліквідації пожеж, захисту людей, матеріальних цінностей та довкілля від впливу небезпечних факторів пожежі.

Діти мали змогу бути в костюмі вогнеборця, виконати роль пожежника і поливати уявний вогонь, обстежувати обладнання оперативно-рятувальної техніки.

🚨🚔Інспектор сектору ювенальної превенції, старший лейтенант поліції Нерсесова Вероніка, криміналіст сектору криміналістичного забезпечення слідчого відділу капітан поліції Тетяна Колотій, представники сектору дотримання прав людини ІП “Custody Records” Дрогобицького відділу поліції (капітан поліції Дац Олена, підполковник поліції Олег Наливайко) розповідали учням про роботу спеціалізованих правоохоронних органів, зокрема в умовах ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

🤝Дякуємо керівникам структурних підрозділів – функціональних підсистем системи ЗЦ, які сприяли наданню екіпажів та працівників для проведення цікавого, змістовного та корисного заходу.

🔔Дні цивільного захисту в закладах освіти показують здатність учасників освітнього процесу грамотно і чітко діяти в умовах надзвичайних ситуаціях, розвивають у вихованців високі морально-психологічні якості, такі як відвага, мужність, витримка, ініціатива, спритність, здатність самовіддано виконувати завдання цивільного захисту.

Перейти до вмісту