Основа Гуманітарного штабу Трускавецької міської ради – це волонтерський рух. Завдяки благодійникам в штаб поступає допомога, але саме волонтери розраховують найактуальніші потреби, забезпечують доставку гуманітарних вантажів з інших країн та в гарячі точки України, бійцям на передову, загонам територіальної оборони на лінії фронту, цивільному населенню, у тому числі біженцям. Завдяки волонтерству наближається українська перемога, адже вони підтримують нашу Армію, забезпечують безперебійний рух вантажів від благодійників на фронт, піднімають український дух, запалюють інших своєю завзятістю та незламною вірою у швидку перемогу над окупантом.

Складовою частиною загального волонтерського руху є медичні працівники. В Гуманітарному штабі Трускавецької міської ради на волонтерських засадах допомогу здійснюють семеро медиків – 3 лікарі та 4 медсестри. Одним з їхніх обов’язків є сортування ліків та медпрепаратів по групах після отримання гуманітарних вантажів.

«Ліки приходять з-за кордону і мають найменування іноземною мовою, тому потрібно знайти латинський аналог назви, переглянути яка діюча речовина лікарського засобу і здійснити сортування. Потім медики формують пакет медикаментів для відправки в ту чи іншу точку. Для військових це буде один пакет, де більше перев’язочного матеріалу, знеболювальних, а для цивільного населення зовсім інший, де більше таблеток, антибіотиків. В нас на цей момент є дефіцит заспокійливих засобів загального типу, великий дефіцит аутороксу (препарат замісної терапії для лікування захворювань щитовидної залози), а також бракує кровоспинних засобів і ліків від артеріальної гіпертензії», – розповідає сімейний лікар КНП «Трускавецької міської лікарні, волонтер Гуманітарного штабу, якого тут називають «трускавецький доктор Хаус».

Проте медичними волонтерами можна назвати не лише тих медиків, хто постійно зайнятий у Гуманітарному штабі. Медпрацівники міської лікарні (лікарі та медсестри) також мають багато роботи, адже до Трускавця прибуло біля 30 тисяч біженців, що перевищує кількість місцевого населення. Частина з них розміщена в тимчасових пунктах перебування, і це теж навантаження на трускавецьких медиків. Вимушеним переселенцям потрібно надати медичну допомогу, обстежити їх, виписати рецепт, проконсультувати тощо. ВПО звертаються безпосередньо до Гумштабу, якщо не мають можливості придбати медикаменти через брак коштів чи відсутність саме таких ліків у аптеках. Ліки надаються біженцям не лише індивідуально, а й централізовано, прямо в місця їх компактного поселення – за посередництвом волонтерів.

Гуманітарний штаб Трускавецької міської ради щиро дякує всім волонтерам, у тому числі волонтерам-медикам, за їхню важливу місію в цей складний час. 24 березня волонтери провели хвилинний флешмоб, об’єднавши свої руки у коло так, як вони вже впродовж місяця об’єднують свої зусилля задля перемоги України та допомоги воїнам і потребуючим цивільним. Після цього волонтери знову приступили до роботи, адже у кожного з них – своя важлива роль. Всі вони – медики, вантажники, водії, сортувальники, координатори різних напрямків – працюють у посиленому режимі, без вихідних та не дивлячись на годинник. «Перепочинемо після перемоги!», – кажуть волонтери.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту