Сьогодні, 5 грудня, Україна разом з цілим світом відзначає Міжнародний День волонтера – International Volunteer Day.

День волонтера був заснований ще в 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. Цей день дає можливість добровольцям і різним організаціям відсвяткувати свою роботу, поділитися своїми цінностями і розповісти про себе.

В Україні волонтерський рух розпочався в 1990-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року, згідно з Постановою Кабінету Міністрів.

Волонтери – це мобільна резервна армія України. У ній є свої постачальники, медичні підрозділи, авторемонтні майстерні, фінансисти, медичний транспорт, служба тилу (яка виробляє необхідні для армії речі і продукти). Навіть свої засоби масової інформації: сьогодні в Україні волонтери стають відомими блогерами поки пишуть звіти в соцмережах.

Завдяки нелегкій праці волонтерів безліч людей отримує необхідну допомогу. Волонтери допомагають дітям і дорослим, піклуються про здоров’я людей і тварин, їхній комфорт і безпеку. Нерідко волонтерам доводиться навіть ризикувати власним життям заради порятунку інших.

 Українські волонтери є однією з найбільших рушійних сил, завдяки яким відбуваються значні зміни в нашому суспільстві. На початку воєнних дій на Донбасі вдалося вистояти завдяки фантастичному волонтерському руху. Тисячі добровольців зголосилися захищати Батьківщину із зброєю в руках, десятки тисяч людей брали участь у різноманітних проектах допомоги передовій. А початок повномасштабної війни показав, що волонтерство – та сила, яка цементує, єднає та окрилює українців. Волонтери допомагали та продовжують допомагати нашим військовим, наближаючи бажану та довгоочікувану перемогу України над імперією зла – путінською московією.

Також в Україні існують сотні волонтерських організацій і рухів, що допомагають хворим людям, започатковують соціальні проекти, організовують культурні заходи.

Бажаємо волонтерам Перемоги, миру, оптимізму, здоров’я та невичерпної енергії. Низький уклін усім вам за кращі прояви людської вдачі та унікальні чесноти, за активну громадянську позицію й щире прагнення утверджувати в Україні справжні цінності – демократичні, християнські, патріотичні.

З професійним свято, наші дорогі волонтери, котрі допомагаєте ЗСУ тримати небо над Україною. Честь вам і хвала за вашу жертовність і за те, що робите неможливе, що молитеся, віддаєте свої кошти, сили, час, здоров`я і вірите в Україну! Хай Бог благословить кожного волонтера та обдаровує Своїми ласками і благодаттю!

Перейти до вмісту