У час кібервійни цифрова захищеність як державного, так і приватного сектору впливає на кіберстійкість всієї країни.

Зокрема, зі зростанням цифровізації збільшується обсяг конфіденційної інформації в мережі, яка має залишатися приватною. Більшість користувачів не бажають навантажувати свою пам’ять великою кількістю паролів, і тому використовують однакові паролі для різних акаунтів або надто прості комбінації. Це відкриває можливості для кіберзлочинців отримати доступ до облікових записів: електронної пошти, месенджерів, акаунтів у соцмережах та інших. 

Один із найдієвіших способів захисту облікових записів є двофакторна автентифікація (2FA) – додатковий рівень безпеки, окрім вашого пароля або PIN-коду.

Серед основних методів такої автентифікації можна виділити код, отриманий в SMS чи електронною поштою, телефонний дзвінок з підтвердженням, додатки для генерації ключів, такі як Google Authenticator і Microsoft Authenticator, OTP-токени (одноразові коди), фізичний ключ безпеки, підключений до порту USB чи біометричні дані — відбитки пальців, розпізнавання обличчя та/або голосу.

Україна постійно стикається з кібератаками, які загрожують кожному з нас. Особливо це актуально для військових, публічних службовців, медиків та рятувальників, волонтерів. Захист ваших особистих даних — важлива складова вашої безпеки та безпеки країни в цілому. Зловмисники можуть вкрасти ваші особисті дані чи акаунт, шпигувати за вами, поширювати дезінформацію, пошкодити репутацію чи завдати емоційних страждань, а також використати вкрадені дані на користь ворога. Для того, щоб захистити себе від цих загроз, встановіть 2FA, використовуйте складний пароль, не діліться ним ні з ким, будьте обережні з посиланнями, оновлюйте програмне забезпечення та будьте пильні.

Саме тому,  Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA розробила інструкцію щодо встановлення двоетапної автентифікації для деяких месенджерів та інформаційних систем, а саме:

• Telegram

• Signal

• WhatsApp

• Viber

• Facebook

• Google

• Ukr.net

Саме завдяки наявності двофакторної автентифікації можна убезпечити конфіденційні дані від потенційних кібератак. Адже двофакторна автентифікація в поєднанні з традиційною системою паролів забезпечує більш надійний захист, ніж використання лише логіну та паролю для входу.

Детальніше про налаштування двоетапної автентифікації можна дізнатися в публікації CERT-UA  за посиланням https://cert.gov.ua/article/6278274

Перейти до вмісту