Вручення атестатів для випускників Трускавецької школи мистецтв імені Романа Савицького відбулося 1 червня в Міжнародний День захисту дітей. З 68 випускників елементарного та базового підрівнів 29 закінчили базовий, тобто для них сьогодні лунав Останній Дзвінок. 12 дітей отримали похвальні листи, адже досягли видатних успіхів в процесі мистецького навчання.

Трускавецьку музичну школу було відкрито в 1965 році, але ще з 1962-го тут працювала філія Дрогобицької музичної школи. Отже, вже біля шести десятиліть щороку школу закінчують учні, для котрих музика, мистецтво, культура, творчість – це не просто слова, а наповнені змістом ідеї, символи, цеглинки життя.

За весь час діяльності ТШМ, в часи керування нею першого директора Романа Журавського (роки життя: 1931-2004, період керівництва школою: 1965-1992) та теперішнього керівника закладу Ігоря Нича (з 1992 р. по цей час), за час роботи в школі близько двох з половиною сотень викладачів та концертмейстерів майже дві з половиною тисячі учнів стали випускниками школи мистецтв. І хоча далеко не всі продовжили музичну освіту та кар’єру, але для абсолютної більшості навчання в Трускавецькій школі мистецтв згадується з любов`ю, приємною ностальгією про доторк до доброго, вічного, красивого, духовного.

Напевно, і цьогорічні випускники саме так, з любов`ю, ностальгією та добрим словом згадуватимуть ТШМ імені Романа Савицького. І це незалежно від того, чи вчилися грати на струнно-смичкових чи духових інструментах, чи танцювали на хореографічному відділі, чи малювали на образотворчому, чи грали в камерному, духовому оркестрі або ж виступали соло. Багато з теперішніх випускників є призерами численних всеукраїнських та міжнародних конкурсів, тож вже традиційно до нотки радості, посиленої прекрасною погодою та добрим сценарієм своєрідного Останнього Дзвоника, додається сумна нотка, що діти, в яких наставники вкладали душу і з якими так легко було йти на виступи, на велику сцену, на різноманітні заходи, відлітають зі школи назавжди, а доведеться все починати з нуля і терпляче навчати першачків азів нотної грамоти, як правильно тримати музичний інструмент, як розвивати голос та витримку, як не просто навчитися грати музику, а полюбити Музику як складову вселюдської Культури та Цивілізації. Але така доля кожного вчителя, у тому числі викладачів музичних шкіл – йти по колу, засівати ниву та дитячі душі добрим зерном, підливати в час засухи, виполювати бур`яни і не чекати на подяку від нікого.

На врученні атестатів після 50-хвилинного релаксаційного концерту в затінку дерев напутні слова на адресу випускників школи говорили міський голова Андрій Кульчинський, начальниця відділу культури Тетяна Татомир, директор школи мистецтв імені Савицького Ігор Нич.

В музичному скверику в формі скрипкового ключа, який внесено до Книги рекордів України, лунала музика як нагадування про те, що можна попрощатися зі школою, але з Її Величністю Музикою прощань не буде, бо вона супроводжуватиме випускників ТШМ протягом всього життя. Тож нехай музика допомагає їм йти по житті з гордо піднятою головою і надихає на добрі справи для ближніх, Трускавецької громади та нашої неньки-України!

Фоторепортаж можна переглянути тут.

Перейти до вмісту