Сьогодні в УРБАН-бібліотеці Трускавця (директорка Віра Савка) були цікава гостя та цікава зустріч. Справа в тому, що до нашого міста-курорту завітала народна депутатка України, заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Приїзд Євгенії Кравчук – це не частина політичного турне і не піар. Народна депутатка спільно з БФ «Бібліотечна країна» організувала конкурс «Нова сторінка 2024», в якому перемогу здобули 10 бібліотек, у тому числі трускавецька УРБАН-бібліотека.

В результаті до Трускавця примандрували десятки новесеньких, цікавих та потрібних книг різними мовами. Тож саме книги та розвиток бібліотек і громадянського суспільства були основною темою розмови на сьогоднішній зустрічі, в якій взяли участь і місцеві мешканці Трускавця, і ВПО.

Найперше господиня установи Віра Савка розповіла поважній гості про становлення та розвиток УРБАН-бібліотеки. Коли проєкт вдалося реалізувати, постала проблема – а які саме книги поставити на полиці? Розміщувати там застарілу літературу, яка часто була в ідеологічних шорах (хоча й українською мовою), не хотілося. На допомогу прийшов міський голова Андрій Кульчинський, за сприяння якого було закуплено нові книги за кошти міського бюджету. Крім того Віра Савка шукала шляхи та способи залучення нових книг через грантові організації, благодійні фонди, через спонсорів і т.д.

Станом на зараз в УРБАН-бібліотеці є понад 13 тисяч книг, з яких більше 11 тисяч – українською мовою. Бракувало книг англійською, і серед отриманих від Євгенії Кравчук та БФ «Бібліотечна країна» якраз є англомовні книги на різну тематику. А ще є книги німецькою та польською мовами. А ще так звані «білінгви», де паралельні тексти українською й англійською.

Чому такий акцент на англійську мову? Як розповіла Євгенія Кравчук, готується до прийняття законопроект про надання англійській мові в Україні статусу мови міжнародного спілкування. Відповідно держслужбовці та деякі інші категорії осіб повинні будуть вільно володіти англійською мовою, а в школах посилять її вивчення. Зрозуміло, що бібліотеки теж не повинні стояти осторонь цього процесу, і в них мають бути книги англійською чи білінгвальні, тобто двомовні.

Тематика книжкових новинок в УРБАН-бібліотеці – різноманітна. Тут є книги для дітей і про дітей. Є хороші книги на психологічну, медичну, пізнавальну тематику, путівники, посібники. На особливу увагу заслуговують посібник як вижити в дикій природі чи книга про урбанізм як мистецтво, коли місто – для людей: зручне, зелене, затишне, безпечне, тихе, комфортне, привабливе, де хочеться і жити, і працювати, і відпочивати. Словом, майже про Трускавець.

А ще є книги про важку жіночу долю, художні твори, публіцистика. Ну і найактуальніша тема – тема війни.

Так що книголюби можуть радіти і вирушати в УРБАН-бібліотеку, де їх чекає приємна несподіванка – нові книги.

Перейти до вмісту