На засіданні комісії з гуманітарних питань, котре відбулося сьогодні, 7 червня, розглянули два питання: про присвоєння почесної відзнаки «За заслуги перед містом» та про демонтаж решток колишнього меморіалу на вулиці Дрогобицькій.

Щодо відзнаки, то її пропонують надати Пьотру Томашу Мусялу, депутату Лімановської міської ради (Республіка Польща) за постійну гуманітарну допомогу Трускавцю, котра триває з першого дня повномасштабної агресії і до нині. Це питання не викликало великих дискусій, адже така відзнака – це просто знак нашої вдячності пану Пьотру за його особистий вклад в допомогу та підтримку України.

Натомість питання повного демонтажу колишнього меморіалу – гостре й актуальне. Воно неодноразово піднімалось у Трускавці, але, коли залишилось завершити розпочате діло, місто зіткнулось із рядом обставин, котрі не дозволяють це зробити швидко. Про них розповів заступник міського голови, депутат Львівської обласної ради Святослав Стефанків.

Міська рада скеровувала запит до облдержадміністрації, і з департаменту архітектури ЛОВА прийшла відповідь, що цей колишній меморіал є на державному обліку згідно з рішенням виконкому Львівської обласної ради трудящих від 1972 року, і що там є сім поховань (братських могил). Втім є свідчення, що перепоховання решток вже відбулося на старий цвинтар (територія церкви Покрови), але у Львові про це не знають, документальних відомостей про це нема. Натомість у відповіді зі Львова нас попереджають про кримінальну відповідальність, якщо ці поховання будуть знесені, і аргументують, що об’єкт не підпадає під закон про декомунізацію, бо там є людські рештки. Тому, як наголосив Святослав Стефанків, розпочинаємо процедуру демонтажу у правовому полі, будемо добиватися зняття статусу пам’ятки, та вимагати досліджень, які проведе КП ЛОР «Доля». Спочатку для цього потрібно зробити облікову документацію і технічний паспорт в ліцензованій організації, що винесе місту біля 40 тисяч гривень та забере чимало часу. Втім іншого шляху, аніж покінчити з цим символом совєтської доби, не існує.

Як повідомив Святослав Стефанків, на Львівщині є декілька подібних об’єктів з похованнями, і жоден з них наразі не знесений власне через ті бюрократичні тонкощі, які змушені вирішувати органи місцевого самоврядування. Набагато легше демонтувати пам’ятники чи символи, де немає документального підтвердження про здійснення поховання людей.

Перейти до вмісту