Сьогодні, 9 серпня, у Трускавці з робочим візитом побували представники благодійної громадської організації «NEEKA». Мета візиту – налагодження співпраці щодо допомоги вразливим верствам населення з числа внутрішньо переміщених осіб та місцевих жителів. Організація готова надати підтримку як окремим особам, так і колективним центрам, де ВПО проживають компактно.

Співпраця Трускавця та «NEEKA» стала можливою завдяки активній громадській позиції та пошуку партнерів для допомоги ВПО координаторки Гуманітарного штабу м. Трускавця, секретаря Трускавецької міської ради Наталії Пономаренко – людини, чиє добре серце та турботу відчули чимало внутрішньо переміщених осіб, котрих доля закинула з полум’я війни до Трускавця. Спільно з Наталією Анатоліївною представники «NEEKA» відвідали два місця компактного проживання біженців, поспілкувалися з керівниками цих установ п. Ольгою Футалаш і п. Катериною Меркуловою, а також з самими ВПО.

«Маємо намір і надалі допомагати вразливим верствам населення, зокрема і нашим внутрішньо переміщеним особам, для яких Трускавець став прихистком, другим домом. Завдяки співпраці з «NEEKA» плануємо покращити дозвілля ВПО, поглибити розвиваючі, навчальні та інші програми, сприяти їхній соціалізації в нашій громаді.

Період адаптації минув, і біженці стали складовою частиною нашого суспільства і нашої Трускавецької громади. Вони хочуть займатися ділом, хочуть працювати, заробляти гроші, хочуть бути корисними, хочуть сприяти нашій перемозі над ворогом. Ми повинні їх підтримати в цьому.

Зараз кінець літа, наближаються осінь і зима. Трускавець, як і інші міста та громади, стоїть перед непростими викликами, серед яких один з важливих – як перезимувати? Плануємо зробити все, щоб у місцях компактного проживання ВПО взимку було тепло, і щоб теплопостачання не було занадто дорогим. Для цього треба реалізувати проекти з енергоощадності, залучати грантові кошти, вивчати позитивний досвід інших.

Серед ВПО є багато хороших фахівців у різних галузях, тож потрібно максимально використати їхній потенціал, а для тих, хто не може знайти свого місця, організувати відповідні курси, можливо пройти перекваліфікацію. Ми мусимо допомогти цим людям, котрі опинилися в складних життєвих обставинах, адже вони такі ж українці, як і ми, але війна змусила їх покинути рідні домівки і шукати захисту та притулку в нас.

І, звичайно ж, не забуваємо, що і серед жителів Трускавецької громади теж є вразливі верстви населення – малозабезпечені, багатодітні сім`ї, люди з особливими потребами, непрацездатні, безробітні, особи поважного віку тощо. Ми про них теж не забуваємо і думаємо як в ці непрості часи полегшити їхнє життя, допомогти чим лише можна.

Маю велику надію, що співпраця Трускавецької міської ради та ГО «NEEKA» дасть свої позитивні плоди в плані допомоги для потребуючих, і що все задумане нами вдасться реалізувати», – каже секретар Трускавецької міської ради Наталія Пономаренко.

Варто зазначити, що «NEEKA» активно співпрацює з UNHCR Ukraine – Aгентством ООН у справах біженців в Україні. Більше про діяльність «NEEKA» можна прочитати тут: https://www.facebook.com/neekaukraine/

Залишити відповідь

Перейти до вмісту