Сьогодні, 6 липня, у Трускавці на базі двох притулків для внутрішньо переміщених осіб працюють фахівці гуманітарної місії Premiere Urgence Internationale. Це неприбуткова неполітична міжнародна неурядова організація зі штаб-квартирою у Франції, завданням якої є допомога цивільному населенню, що перебуває у скрутному становищі в зв’язку з природними катаклізмами, війною чи економічним колапсом. В Україні Premiere Urgence Internationale працює з 2015 року, а перший візит до Трускавця здійснено саме сьогодні. Прибули медик, психолог, фахівець з соціальної роботи та координатор місії.

Найперше з представниками Premiere Urgence Internationale поспілкувалася секретар Трускавецької міської ради, керівниця Гуманітарного штабу м. Трускавця Наталія Пономаренко, котра розповіла про роботу з ВПО з перших днів війни і до цього часу. Після цього фахівці приступили до своїх обов’язків – медичного огляду ВПО, медичних консультацій, консультацій психолога та фахівця з соціальної роботи, формування запиту соціально-психологічних потреб, видачі наявних медикаментів тощо.

«Ми працюємо у всіх зонах конфлікту з 1979 року, а в Україні Premiere Urgence Internationale присутня з 2015 року. Спочатку працювали на лінії розмежування в Луганській та Донецькій областях, а з початком повномасштабного вторгнення відкрили базу у Львові. Основна наша функція – надання медичної, психологічної та соціальної підтримки для ВПО.

Щодо соціальної підтримки, то консультуємо людей з соціально-правових питань, надаємо інформацію про те, яким чином вони можуть зареєструватися як переселенці, оформити допомогу, даємо номери гарячих ліній з різних питань – як державних, так і міжнародних організацій. Консультуємо з питань захисту в ситуаціях, які можуть виникнути в переміщених осіб (діти без опіки, жінки, які пережили насильство та інше), тобто з протекції незахищених категорій.

Та все ж основний наш напрям роботи – це медична і психологічна допомога. Наш лікар оглядає, консультує, видає ліки, може зробити обстеження базових показників, робить скерування до відповідних спеціалістів у місцеві лікарні чи організації, які мають більше можливостей.

Розширюємо свою діяльність в мережі прихистків, зараз їздимо і в села. Так що у Трускавці ми вперше, але не востаннє, бо стараємося у пункти, де ми потрібні, їздити регулярно», – каже координаторка місії Premiere Urgence Internationale Ольга Мигаль.

До речі, в пунктах компактного розміщення ВПО у Трускавецькій громаді є вся наявна інформація про можливість отримати консультації дистанційно, тобто телефоном. Відповідні інформаційні стенди та плакати розміщені в місцях загального користування, а тепер до їх переліку додадуться й матеріали від французької місії Premiere Urgence Internationale.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту