Після повномасштабного вторгнення рф чимало українців втратили зв’язок зі своїми рідними та близькими унаслідок дій російських окупантів.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, що потрібно робити, коли ви не можете вийти на зв’язок з близькою вам людиною. Покрокова інструкція – далі у матеріалі.

Зокрема, у міністерстві рекомендують:

– бити на сполох, якщо близька людина три доби та більше не виходить на зв’язок;

– написати заяву до Національної поліції про зникнення людини;

– зібрати максимально детальну інформацію про зниклу людину — зокрема, особливі прикмети, останнє відоме місце перебування.

Знадобляться будь-які дрібниці: від медичної довідки, яку вона отримала напередодні зникнення до контактів чи адрес людей, з якими спілкувалася. Важливо пригадати, коли востаннє близька людина виходила на зв’язок і в який спосіб вона це робила.

Окрім того, у Мінреінтеграції радять звернутися до Національного інформаційного бюро (НІБ). Бюро приймає звернення про полон, зникнення, депортацію/примусове переміщення дорослих та дітей, примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях, а також загибель.

На додачу міністерство рекомендує  звернутись до СБУ  й  Міжнародного комітету Червоного Хреста, а також здати генетичний матеріал, який може стати у нагоді при проведенні експертизи. При цьому Мінреінтеграції закликає не поширювати публічно інформацію про людину, якщо виявиться, що вона перебуває у полоні чи на території РФ.

Якщо вам стане відомо, що ваша близька людина депортована ворогом чи перебуває у полоні, не поширюйте у публічному просторі цю інформацію — разом з її фото та особистими даними. Це приверне особливу увагу ворога до людини, значно ускладнить перемовини щодо повернення та навіть може загрожувати її життю. Разом з тим ви спровокуєте шахраїв, які намагатимуться ошукати вас, вимагаючи гроші за начебто повернення близької людини.

Звернутись до Національного інформаційного бюро можна кількома способами:

– за цілодобовою гарячою лінією: 16-48 та +38 (044) 287-81-65;

– через форму для звернень на сайті.

Звернення також можна відправити на Telegram-бот та Viber-бот.

Номер телефону Національної поліції — 102;

гарячої лінії НПУ: 089 420 18 67.

Міжнародний комітет Червоного Хреста: +41 22 730 3600 (Київ).

Служба безпеки України: (067) 650-83-32; (098) 087-36-01.

Залишити відповідь

Перейти до вмісту