20 лютого в залі засідань Трускавецької міської ради проходила інформаційна сесія для внутрішньо переміщених осіб на тему «Інтеграція внутрішньо переміщених осіб в Трускавецькій територіальній громаді».
Захід організувала секретар Трускавецької міської ради Наталія Пономаренко спільно з управлінням праці та соціального захисту населення Трускавецької міської ради (начальниця Віра Ільницька) та Трускавецьким відділом Дрогобицької філії Львівського обласного центру зайнятості (директорка Маргарита Роман).
Про те, що питання були вкрай актуальні, свідчить велика кількість учасників інформаційної сесії. Людей цікавили питання продовження виплат, можливості знайти пристойну роботу, розпочати власну справу, та інші.
Захід можна поділити на чотири великі блоки:
1) розповідь представників центру зайнятості,
2) інформування щодо змін з виплати соціальної допомоги на проживання ВПО, які вступають у дію з 1 березня 2024 року (Постанова КМУ №332 від 20.03.2022 року. Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Внесено зміни Постановою від 26.01.2024 № 94),
3) відповіді присутніх спікерів на актуальні питання,
4) індивідуальні консультації для ВПО.
Про надання мікрогрантів для започаткування власної справи та про надання ваучерів розповіли спікерки Маргарита Роман (начальниця Трускавецького відділу Дрогобицької філії Львівського обласного центру зайнятості) та Марія Грицак (провідна фахівчиня з профорієнтації згаданого відділу).
Детальніше про ваучер на навчання для ВПО можна довідатися тут: https://drive.google.com/file/d/1_J4Fn90JAkmyAsWvnZbEm30Nl4lt6jR3/view?usp=sharing
Про фінансову підтримку ВПО у програмах центру зайнятості можна довідатися за посиланням: https://docs.google.com/presentation/d/1fHZDvHlxpIrTkG6ozkR0re5csID31RH1/edit?usp=sharing&ouid=115563811641304731748&rtpof=true&sd=true
Надважливою проблемою є соціальні виплати для ВПО. Зміни з виплати соціальної допомоги на проживання ВПО вступають у дію з 1 березня 2024 року згідно з Постановою КМУ №332 від 20.03.2022 року (у Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам внесено зміни Постановою від 26.01.2024 № 94). Тож відтепер лише окремі категорії громадян можуть розраховувати на автоматичне продовження виплат. Детальніше із цими змінами можна ознайомитися за посиланням https://ips.ligazakon.net/document/kp240094?an=63
Спікерками з питання соціальних виплат були Віра Ільницька (начальниця управління праці та соціального захисту населення ТМР) та Романія Шимків (начальниця відділу з прийняття рішень про призначення грошових допомог управління праці та соцзахисту ТМР).
Секретар міської ради Наталія Пономаренко акцентувала увагу присутніх на тому, що Трускавецька міська рада минулого тижня прийняла звернення до Кабміну з проханням переглянути своє рішення та не обмежувати соціальні виплати. Аналогічні звернення прийняли і в деяких інших містах. Але чи дослухаються в Києві до позиції влади Трускавця – важко сказати.
Кожен з присутніх на інформаційній сесії міг задати питання та отримати фахові відповіді. Якщо ж воно потребує детальнішого вивчення та аналізу, то керівники управління праці та соцзахисту і центру зайнятості завжди готові допомогти ВПО у стінах цих установ.
Рекомендуємо ВПО ознайомитися з вищезазначеними в гіперпосиланнях роз`ясненнями, щоб відстояти своє право на соціальні виплати, якщо вони підпадають під норми внесених змін до Постанови КМУ №332 від 20.03.2022 року.

Такі інформаційні сесії продовжать.  Наступні пройдуть у четвер, 22 лютого, в санаторії «Джерело» та прихистку «Джерельний».

Перейти до вмісту