Притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення визначається Кодексом України про адміністративні правопорушення (надалі по тексту КУпАП).

 Зокрема, частина 4 статті 38 КУпАП (в редакції Закону України № 114-IX від 19.09.2019 р.) встановлюється, що адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення».

 Визначено два основні моменти (юридично значимі події):

 1). Строк давності для накладення адміністративного стягнення за корупційні діяння становить 2 роки з дня вчинення такого діяння. Відповідно, притягнути до відповідальності за несвоєчасне подання «щорічної» декларації можна протягом 2-х років з дня подачі такої декларації поза строками, визначеним ЗУ «Про запобігання корупції». Тобто, поданої після 00 годин 00 хвилин 01 квітня 2021 року.

 2). Але стягнення повинне бути накладене протягом шести місяців з дня виявлення (в межах давності для накладення адміністративного стягнення).

 Зважаючи на те, що суб’єктами складення адміністративних протоколів за статтями 1724–1729, що були вчинені службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, визначено Національне агентство з питань запобігання корупції, а щодо усіх інших осіб, на яких розповсюджується дія ЗУ «Про запобігання корупції» – Національна поліція України, то днем виявлення можна вважати день повідомлення вищезазначених суб’єктів про вчинення особою правопорушення.

 ВАЖЛИВО! Із диспозиції статті 172-6 КУпАП випливає, що адміністративна відповідальність передбачена не за НЕПОДАННЯ декларації, а саме за НЕСВОЄЧАСНЕ подання, тобто декларацію подали, але із порушенням встановлених строків.

 Умисне НЕПОДАННЯ декларації кваліфікується як злочин (стаття 366-3 Кримінального кодексу України).

 Додатки:

 Роз`яснення

 Е-декларування в органах місцевого самоврядування

Перейти до вмісту