ГО “Демократичний тиждень Карпатського моря” створено в Україні відкриту дискусійну платформу – прототип Arendalsuka, що відбувається у Норвегії –  у форматі Форуму “Демократичний тиждень Карпатського моря”, що спрямований на поглиблення співпраці між Україною, країнами Північної Європи, Балтії та іншими країнами-партнерами, консолідацію зусиль для наближення перемоги України,  обговорення можливих шляхів посилення підтримки. Захід відбуватиметься 22-26 квітня 2024 року в Трускавці на Львівщині.

Серед учасників:

  • Д-р Лілія ГОНЧАРЕВИЧ, тимчасова повірена України в Норвегії (2022-2023 р.), голова ГО “Демократичний тиждень Карпатського моря”
  • Ойстейн Дюпедал, директор Husbanken South, Засновник Арендалсуке, Міністр освіти Норвегії (2005-2009)
  • Дмитро НІКУЛІН, голова Дипломатичної місії в Україні International Human Rights Commission (IHRC), Виконавчий директор ГО “Демократичний тиждень Карпатського моря”
  • Володимир ГОРДІЄНКО, координатор проєкту співдружності та співпраці громад Львівщини та Сумщини з громадами Європейського Союзу “За зміцнення та відновлення громад України”

ОРГАНІЗАТОРИ: ГО “Демократичний тиждень Карпатського моря

Цей захід є аналогом норвезької Arendalsuka. Офіційний запуск цієї відкритої дискусійної платформи відбувся 15 лютого 2024 року в Українському кризовому медіа-центрі, а також в Норвегії 23 лютого під час заходу солідарності з Україною в Kilden teater og konserthus у Крістіансанді, 24 лютого (Норвезькі ЗМІ NRK TV о 04:00 min, Fædrelandsvennen: Starter Arendalsuka i Ukraina, Agderposten: Ble inspirert til a lage “Arendalsuke” i Ukraina). Під час заходу виступили члени Правління ініціативи Carpathian Sea Democracy Week: Лілія Гончаревич, голова ГО Carpathian Sea Democracy Week, тимчасова повірена України в Норвегії (2022-2023 р.); Дмитро Нікулін, голова Дипломатичної місії в Україні International human rights commission (IHRC); Володимир Гордієнко, координатор проєкту співдружності та співпраці громад Львівщини та Сумщини з громадами Європейського Союзу “За зміцнення та відновлення громад України”; Алла Дубровик-Рохова, партнер компанії PGR Consulting Group LLC. Своєчасність та актуальність цієї ініціативи підкреслили також засновник норвезького Arendalsuka Міністр освіти Норвегії (2005-2009) Ойстейн Дюпедал, Нобелівська лауреатка миру 2022 р. Олександра Романцова, виконавча директорка «Центру громадських свобод» і правозахисниця Ольга Волинська, директорка з розвитку громадської організації «Правозахисна група «Січ»», які ще до офіційного заснування ініціативи заявили про бажання організувати власні панелі в рамках заходу.

Форум має на меті об’єднати лідерів суспільної думки, офіційних чиновників, політиків, громадських активістів, громадські організації, журналістів, бізнесменів, а також міжнародних партнерів для поглиблення співпраці між Україною, країнами Північної Європи, Балтії та іншими країнами-партнерами, консолідацію зусиль для наближення перемоги України. «Пам’ятаю, що під час своїх виступів на цьому майданчику, я мріяла про започаткування цієї платформи в Україні, проте ще півроку тому це здавалось неможливим. Але як відомо, українці вміють втілювати неможливе у
реальність», – відзначила засновниця Carpathian Sea Democracy Week Д-р Лілія Гончаревич.

“Українська ідея унікальна тим, що має на меті об’єднати усі верстви нашого суспільства: лідерів громадської думки та міжнародних партнерів у пошуку шляхів наближення перемоги України. Ще однією особливістю «Демократичного тижня Карпатського моря» є можливість для будь-якої організації (органи влади, громадські інституції, бізнес тощо) у будь-якій сфері приєднатись до нього, незалежно організувати свій власний захід, запросити власних спікерів, і на свій розсуд визначати його теми. Питання консолідації зусиль для наближення перемоги України – те, що об’єднує. Перефразовуючи Нобелівську лауреатку – не обов’язково бути українцем, щоб наближати перемогу України, достатньо бути людиною. Саме тому спільними зусиллями ми шукатимемо шляхи, зокрема й неформальні, а також підніматимемо питання, які покажуть концепцію світу, в якому перемогла Україна, підкреслює Голова ініціативи.

Засновник Арендалсуке, Міністр освіти Норвегії (2005-2009) Ойстейн Дюпедал зазначив, що свого часу Arendalsuka став найважливішим демократичним майданчиком в Норвегії. «Ми були натхненні шведами. Вони мають свій маленький Альмедальсвекан. І я дуже пишаюсь тим, що ви в Україні намагаєтесь зробити щось схоже», – сказав він.

До організаторів надійшло багато заявок на проведення дискусійних панелей. Вже
відомо, що панелі, присвячені європейській інтеграції, оборонній сфері, енергоефективності, правозахисній тематиці будуть організовані спільно з органами влади, високопосадовцями, а також впливовими організаціями, зокрема й з інших країн.
Голова дипломатичної місії в Україні International human rights commission (IHRC)
Дмитро Нікулін вказав на важливість переходу на альтернативні джерела енергії. Про те, які надії покладають місцеві громади на нову відкриту демократичну платформу, розказав координатор проєкту співдружності та співпраці громад Львівщини та Сумщини з громадами Європейського Союзу Володимир Гордієнко.

Ольга Волинська, директорка з розвитку громадської організації «Правозахисна група «Січ»» зазначила, що своїй дискусійній панелі вони хочуть донести не лише, які жахливі злочини були скоєнні по відношенню до українського цивільного населення громадянами РФ, а й сприяти вдосконаленню міжнародного механізму захисту населення. Лауреат Нобелівської премії миру 2022 року, виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова підкреслила: «Наш фокус буде саме в тому, щоб Нобелівська премія миру працювала на основи нової комплектації мирових стандартів безпеки, правосуддя по відношенню до всіх міжнародних злочинів, що відбувалися на території України».
В рамках форуму відбудуться також заходи для молоді, бізнесу, митців, наукових установ тощо. Публічна дипломатія, зокрема кулінарна та спортивна дипломатії будуть важливим доповненням до основної програми заходу.

Детальніше про програму проєкту, спікерів та теми дискусій форуму Carpathian Sea Democracy Week можна дізнатися за посиланням: https://carpathianweek.org.ua/program/.
Отже, якщо б Ви хотіли провести свою панельну дискусію, долучитися як спонсор, надати інформаційну, матеріально-технічну чи іншу підтримку, стати учасником чи долучитися як волонтер до форуму Carpathian Sea Democracy Week залишайте свою заявку на сайті https://carpathianweek.org.ua/pro-tyzgden/. Долучайтеся до нашої Facebook
спільноти за посиланням: https://www.facebook.com/profile.php?id=61557071418003.
Ми щиро вдячні кожному і кожній хто долучився до цієї надважливої події. Наша щира незмінна подяка Збройним силам України, завдяки яким ми маємо можливість продовжувати працювати для нашого майбутнього, творити зміни та докладати зусилля для перемоги.

Перейти до вмісту